Press "Enter" to skip to content

Tipuri de dispozitive de avertizare necesare pentru camioane

Sub denumirea de dispozitive de avertizare gasim toate tipurile de sisteme de avertizare pe care le utilizam la vehicule. Aceste dispozitive de avertizare au un rol special, sa depisteze locatia vehiculului chiar daca acesta nu este in functiune.

Dispozitive de avertizare simple

Cele mai simple sisteme de avertizare sunt elementele reflectorizante sau catadioptriile de diferite forme si dimensiuni.

Aceste catadioptrii nu au o iluminare proprie dar reflecta cu mare precizie orice lumina orientata catre ele. Avantajul mare al catadioptriilor sau al placilor reflectorizante este ca acestea isi fac treaba chiar daca vehiculul este in stationare si fara faruri aprinse.

Ele se fabrica in diferite forme si culori, fiecare avand alta destinatie. Astfel, putem cumpara catadioptrii de diferite culori, rosu, galben sau alb.

O alta categorie sunt placile reflectorizante, utilizate la vehicule grele, camioane cu remorci, avand ca si scop avertizarea participantilor la trafic de trecerea unui vehicul de mari dimensiuni.

Neavand sursa de iluminare proprie, ele functioneaza prin reflectarea fasciculelor de lumina care se reflecta asupra lor. Cu toate ca, catadioptriile si placile reflectorizante sunt sisteme de avertizare foarte simple, sunt la fel de importante ca orice alt tip de sistem de avertizare.

Dispozitive de avertizare complexe

O alta categorie a dispozitivelor de avertizare sunt lampile tip girofar. Aceste lampi in functiune, emit o lumina galbena, intermitenta, semnalizand prezenta unui vehicul cu gabarit depasit sau a carui prezenta poate insemna pericol iminent.

Girofarul galben este un sistem de avertizare, utilizat in foarte multe scopuri si medii de lucru:

  • pe vehicule care lucreaza in medii de lucru cu pericol (exemplu: stivuitoare)
  • pe vehicule de transport agabaritic
  • pe vehicule care transporta materiale inflamabile sau explozibile
  • vehicule speciale care ruleaza foarte incet (exemplu: masini de deszapezire)
  • si altele …

Cu alte cuvinte, girofarul galben, emite un semnal de avertizare, gandit pentru vehicule care circula cu viteza redusa din anumite motive si pot prezenta un pericol iminent. Utilizarea girofarului galben, nu ii confera utilizatorului nici un avantaj in timpul deplasarii.

Utilizarea girofarului are o larga raspandire in industria transporturilor si folosirea acestuia este reglementata in legea circulatiei rutiere.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.