Press "Enter" to skip to content

Tehnici populare pentru analiza de business si importanta acestora

Analiza de business nu este un moft, ci o necesitate pentru toate companiile care doresc sa isi faca un renume in domeniu, care doresc sa identifice toate elementele necesare pentru a avea succes. Analiza de business implementata in mod corect in cadrul proiectului asigura practic implementarea unei solutii adecvate si eliminarea pierderilor  de timp, de bani si de eforturi suplimentare din partea reprezentantilor companiilor.

Ce rol au profesionistii in realizarea unei analize de business corecte?

Nomenclatura de business analyst sau analist de business este foarte importanta in cadrul unei companii. Acesta are un rol important in derularea proiectului. Un alt rol important il are Project Managerul sau managerul de proiect. Prin urmare, acesti doi specialisti – business analyst si project manager – pot determina succesul sau esecul unui proiect.

Practic, managerul de proiect se asigura de faptul ca totul se deruleaza in mod corect si ca se actioneaza conform graficului de lucru, pentru a livra solutia in timp util si in bugetul deja stabilit. In alta ordine de idei, analistul de business are rolul de a se asigura ca solutia corecta este livrata gratie eforturilor managerului de proiect si echipei acestuia.

Fara ca analistul de business sa se implice in proiect, acesta ar putea fi un esec din cauza lipsei de implicare a utilizatorilor, asteptarilor nerealiste, lipsei de planificare, schimbarii cerintelor sau cerintelor incomplete.

Analiza de business: aspecte de evitat

Primul si cel mai important lucru de evitat pentru a obtine o analiza de business completa consta in cerintele incomplete. Analistul de business este responsabil cu formularea cerintelor, cu aprobarea lor, ca acestea sa corespunda obiectivelor de business. acest specialist va reduce riscul de generare a unor cerinte incomplete sau lipsite de acuratete. Doar implicand grupurile de interes care sunt furnizorii de cerinte si nu sunt in controlul analistului, proiectul de analiza de business va avea succes.

Un alt lucru ce trebuie evitat pentru ca analiza de business sa nu fie un real esec este lipsa de implicare a utilizatorilor. Analistul de business are rolul de a documenta si analiza grupurile de interes in functie de context si de continutul solutiei. Tot el este responsabil sa se asigure de definirea in intregime a contextului si continutului solutiei.

Asteptarile nerealiste pot distruge succesul unei analize de proiect. Asteptarile nerealiste sunt atribuite de cele mai multe ori direct analistului de business. acesta trebuie sa le clasifice, clarifice si sa le consolideze, comunicandu-le catre toate grupurile de interes.

In alta ordine de idei, esecul unei analize de business este dat si de schimbarile de cerinte. Cerintele se pot schimba de la o perioada la alta din diferite motive, precum modificari in mediul Business, iar definirea precisa si detaliata a domeniilor de adresabilitate ale proiectului si cerintelor acestor poate schimba complet aceasta situatie.

Nu in ultimul rand, lipsa de planificare este un alt motiv pentru care o analiza de business poate fi un proiect fara succes. Contribuitia analistului de business este foarte importanta, facand referire la activitatile de analiza care trebuie sa faca parte din planul proiectului si la estimarea riscului in ceea ce priveste reluarea sau modificarea majora a activitatilor analizei.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.