Press "Enter" to skip to content

Statii de incarcare electrica – de ce sa optezi pentru un model?

Pentru proprietarii de vehicule electrice, nu este un secret faptul ca una dintre cele mai semnificative dificultati, care provoaca un disconfort foarte vizibil, este incarcarea unei masini electrice. 

Astazi exista statii de incarcare electrica al caror scop este incarcarea bateriilor masinilor electrice. Unul dintre principalele standarde internationale este IEC 62196 care reglementeaza un numar mare de incarcatoare. Mai exact, acest standard defineste principalele caracteristici: tipuri de conectori, moduri de incarcare cu curent electric, precum si setari de conectare si cerinte de siguranta pentru utilizare.

Modul de incarcare a vehiculelor electrice 1

Acesta este cel mai simplu tip de conexiune: pasiv, direct, la o retea electrica de curent electric alternativ. Aceasta varietate nu necesita niciun echipament de control suplimentar din partea proprietarului masinii electrice. In termeni simpli, aceasta este o priza traditionala cu un cablu de extensie standard, care nu necesita nicio masura pentru siguranta procesului de incarcare.

Modul de incarcare a vehiculului electric 2

In acest caz, se foloseste si o priza standard pentru conectarea directa a masinii, insa cablul nu este unul simplu, ci unul special. De regula, este inclus in pachetul furnizat de producatorii de vehicule electrice care tocmai au iesit de pe linia de asamblare. Cablul de extensie ofera protectie impotriva supratensiunilor, precum si impamantare si protectie la temperatura. 

Daca te concentrezi asupra realitatilor moderne ale industriei transportului electric, atunci cablurile Mode 2 garanteaza un grad mediu de siguranta si reprezinta norma minima pentru reincarcarea corecta a unei masini electrice. Cu toate acestea, in ciuda acestui fapt, dezvoltatorii recomanda utilizarea Mod 2 numai in cazuri rare. 

De exemplu, aceste statii de incarcare electrice sunt relevante acasa si atunci cand decizi sa iti cumperi o masina electrica. Cu toate acestea, expertii insista pe utilizarea modulului 3.

Modul de incarcare a vehiculului electric 3

Aceasta este o statie de incarcare electrica activa pentru masini electrice. Statia se bazeaza pe curent electric alternativ care asigura legarea la pamant, sunt dispozitive de control si, in plus, au un cablu care are la dispozitie fire conductoare auxiliare. 

Acest tip de dispozitiv poate fi aranjat cu usurinta in orice garaj. In orice caz, atat acasa, cat si in locuri publice, statiile de incarcare electrica Modul 3, au un nivel de energie care depasesc Modul 2, dar cu aceleasi protocoale de securitate.

Modul de incarcare a vehiculelor electrice 4

Al patrulea mod implica alimentarea unui vehicul electric dintr-o statie de incarcare electrica cu curent electric constant. Mai precis, „incarcatorul” este o legatura intermediara intre portul de incarcare al vehiculului electric si sursa de alimentare.

Un astfel de echipament este montat pe un dispozitiv special de exterior sau pe perete. Functia sa principala este de a furniza curent electric masinii electrice, asigurand in acelasi timp viteza si siguranta. Dispozitivul de incarcare in acest caz, este o parte integranta a complexului de incarcare cu curent electric constant si nu o componenta a unei masini electrice.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.