Press "Enter" to skip to content

Rolul imbalsamarii, de la maiestria vechilor egipteni, la procedurile din zilele noastre

Un subiect plin de mister si totodata pentru multi datator de fiori, imbalsamarea a starnit mereu mult interes, iar rolul acestui procedeu stravechi, special si minutios s-a schimbat odata cu trecerea veacurilor. Si poate cei mai celebri specialisti in ale imbalsamarii in antichitate, respectiv egiptenii, au reusit sa ridice la nivel de arta acest procedeu, aplicat  in special capetelor incoronate, a celor de rang inalt, atunci cand isi terminau calatoria lumeasca si treceau in eternitate, ca un fel de ultim  privilegiu pe care il primeau imediat dupa moarte. 

Iar procedeul de atunci este cu totul diferit de cel practicat in zilele noastre, vezi pompe funebre in Bucuresti, atat in ceea ce priveste modalitatea de realizare in sine,  scopul pentru care este facut si categoriile carora li se aplica imbalsamarea, acum nemaifiind adresata doar raposatilor din categorii sociale distincte. Descoperirile arheologice evidentiaza mai multe tipuri de imbalsamari, de la un faraon la altul, retete care se tot perfectionau odata cu trecerea veacurilor. In general, prima etapa consta in scoaterea creierului celui decedat, printr-o metoda extrem de migaloasa si cu ajutorul unor instrumente speciale prin orificiile nazale.  Apoi organele celui trecut in nefiinta erau extrase dupa ce se executa o incizie si erau desfacute coastele. 

Toate organele extrase din corpul fara viata erau tratate cu grija, spalate si treceau printr-un proces de macerare in niste solutii speciale, la care se adaugau parfumuri si tot felul de esente menite sa le invaluie intr-un miros cat mai placut. 

Apoi corpul era cusut , nu inainte de a umple spatiul din care s-au extras organele cu o combinatie de arome, scortisoara, smirna si alte substante.

 Odata facute aceste proceduri, corpul era pregatit pentru a fi depus mai bine de trei luni intr-o solutie similara sodei caustice de astazi. 

La finalul acestui ritual indelungat, defunctul era asezat in sarcofagul lucrat din timp si avea loc inmormantarea propriu-zisa, vezi servicii funerare in sectorul 5. Un nou ritual se desfasura cand sarcofagul era asezat in locul in care ramanea pentru totdeauna, alaturi de obiecte decorative valoroase, bijuterii, ornamente, vase cu mancare pentru viata eterna a celui plecat pentru totdeauna. 

Si chiar daca in timpurile stravechi imbalsamarea avea acea semnificatie izvorata din credintele vechilor egipteni, iar in timpurile noastre rolul de igienizare este predominant, raman totusi si cateva importante elemente comune, respective  respectul si onoarea cuvenite celui trecut in nefiinta, demonstrate si prin intermediul acestui procedeu cu o traditie ancestrala.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.