Press "Enter" to skip to content

Reciclarea. Care este motivul pentru care este atat de importanta

O definitie simpla si pe intelesul oricui a reciclarii este procesul de descompunere si reutilizare a materialelor care altfel ar fi aruncate la gunoi si pierdute definitiv.  Lasand aspectele teoretice deoparte, ne-am propus astazi sa prezentam beneficiile reciclarii astfel incat fiecare cititor al acestui articol sa inteleaga faptul ca in spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei si principii solide, benefice comunitatilor care au rolul de a diminua poluarea.

Vom vedea ca reciclarea deseurilor nu numai ca aduce beneficii mediului, diminunand fenomenul de poluare, dar are și un efect pozitiv asupra economiei.

Beneficiile reciclarii pentru mediu          

 • Prin reciclare se poate stopa cresterea depozitelor de deseuri care nu numai ca polueaza masiv mediu dar creeaza si o imagine dezolanta a oraselor, distrugand sanatatea celor care locuiesc in preajma celebrelor “gropi de gunoi”.
 • recicland, poluantii eliberati in apa si aer se diminueaza considerabil, contribuind la stoparea factorilor care deterioreaza sanatatea populatiei 
 • prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din admosfera
 • prin reciclare economisim pe termen lung cheltuielile comunitatii cu energia: ca sa intelegeti mai bine,  ganditi-va ca un singur bec poate fi alimentat timp de patru ore cu energia economisita de la o singura sticla reciclata!
 • prin reciclare se conserva resursele naturale ale Pamantului

Beneficiile reciclarii pentru economie

 • studiile demonstreaza ca reciclarea privita ca un obicei normal poate genera locuri de munca atat in cadrul firmelor care se ocupa cu colectarea deseurilor, a celor care se ocupa cu reciclarea lor sau, de ce nu, in cadrul celor care se ocupa cu consultanta de mediu
 • reciclarea faciliteaza cresterea veniturilor unei categorii de membri ai comunitatii, prin valorificarea materialelor colectate la diverse unitati de colectare
 • pentru fiecare loc de munca creat in industria de gestionare a deseurilor, reciclarea creeaza alte patru. 

Care sunt cele mai comune materiale pe care le poti recicla?

Metalele sunt un material atat de versatil incat se recicleaza foarte usor; prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie fata de producerea unui element complet nou.

 • folia de aluminiu poate fi reciclata foarte usor prin topire sau pur si simplu prin imbogatirea foliei reciclate cu aluminiu metalic
 • cutiile de aluminiu – intr-o societate in care consumul de diverse bauturi carbogazoase conservate in cutii de aluminiu a crescut, reciclarea este o modalitatea prin care s-ar putea economisi cantitati mari de energie.
 • otelul si tabla rezultata de la conserve
 • cartonul ondulat – reprezinta cea mai mare parte a cartonului pe care il regasim in viata de zi cu zi a oamenilor. Peste 70% din cutiile de carton au fost transformate in rumegus, aschii de lemn sau alte produse din hartie. Alte produse de carton reciclate sunt folosite pentru a face cutii de cereale, hartie, etc.
 • reviste și ziare – desi traim in era tehnologiei mai exista oameni care nu ar renunta pentru nimic in lume la placerea de a rasfoi un ziar sau o revista. Va imaginati ca acestea genereaza cantitati mari de deseuri. Studiile arata ca o tona de hartie reciclata poate economisi suficientă energie pentru alimentarea unei gospodarii timp de cinci luni!

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *