Press "Enter" to skip to content

Probleme digestive uzuale și cum le tratezi

Atunci când este vorba despre sănătatea digestivă, două lucruri sunt cu adevărat importante pentru organismul nostru:

  • să existe un echilibru interior care să ajute la funcționarea organelor interne; 
  • organismul să primească substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. 

La aceste aspecte trebuie să fii în special atent, pentru că problemele digestive pot afecta destul de mult starea generală de sănătate.

Gastroenterologia este specializarea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor tubului digestiv (esofag, duoden, stomac, intestine) și a organelor anexe (ficat, pancreas, vezică biliară).  

Iată câteva dintre afecțiunile cele mai cunoscute ale digestiei:

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian apare când conținutul stomacului se întoarce spre esofag, ducând la apariția unor simptome precum reflux, arsuri, regurgitări. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce la ulcerații, sângerări, îngustări ale esofagului, dificultăți de înghițire. Pacientul care are simptome specifice bolii de reflux gastroesofagian trebuie în primul rând să se asigure că diagnosticul este corect. Medicul va recomanda adoptarea unui stil de viață sănătos (renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, eliminarea kilogramelor în plus). Medicamentele pe care le poate recomanda sunt cele care neutralizează acidul gastric, medicamentele care reduc producția de acid, medicamente care favorizează golirea mai rapidă a stomacului. Dacă tratamentul medicamentos nu dă randamente, se poate lua în considerare și o intervenție chirurgicală. Aceasta se realizează minim invaziv (laparoscopic), inciziile rezultate fiind foarte mici. Pacientul rămâne în spital în general numai 2 zile, iar în câteva săptămâni arsurile la stomac vor dispărea complet. 

Gastrita

Gastrita este inflamația mucoasei stomacului. Afecțiunea se poate trata în termen scurt. Dacă pacientul nu primește un tratament adecvat, simptomele se pot resimți mulți ani. Mulți pacienți sunt asimptomatici. Atunci când se manifestă, cele mai importante simptome ale gastritei sunt: 

  • indigestie;
  • arsuri stomacale;
  • dureri stomacale;
  • senzația de greață;
  • vărsături;
  • senzație anormală de sațietate după masă.

Dacă mucoasa stomacală este afectată de acidul gastric, simptomele pot include sângerare, iar afecțiunea poate duce la ulcer gastric.

Gastrita se tratează cu medicamente care neutralizează acidul din stomac și ameliorează durerea. Este recomandat ca pacientul sa mănânce porții mai mici, să evite mâncărurile picante, acide și prăjite, alcoolul și stresul.

Litiaza biliară

Litiaza biliară înseamnă prezența de pietre la nivelul colecistului sau căilor biliare. Acestea pot declanșa colici biliare și complicații (colecistită, pancreatită acută). Printre factorii de risc implicați în apariția litiazei biliare se numără vârsta, sedentarismul, supraponderabilitatea, pierderea rapidă în greutate (în decursul dietelor care promit o scădere importantă în greutate într-un timp scurt, precum dieta rina). Opțiunile de tratament ale litiazei biliare sunt: intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare (se face laparoscopic), sau medicamente care dizolvă calculii biliari. Dezavantajul este acela că tratamentul medicamentos are nevoie de luni sau chiar ani pentru a fi eficient.

Stomatita

Este o inflamație a mucoasei bucale și poate afecta obrajii, gingiile, limba, buzele, partea de sus sau de jos a gurii. Țesutul moale este afectat de durere, asociată cu înroșirea, umflarea, sau sângerări ocazionale. Stomatita este mai accentuată la persoanele care fumează. Poate fi de 2 feluri: herpetică și aftoasă. Stomatita herpetică se tratează cu un consum adecvat de apă, consum de suc de mere, gelatină sau înghețată pentru ameliorarea durerilor. Trebuie evitate citricele și alimentele sărate sau picante, pentru că acestea irită țesutul. Dacă este vorba de un caz sever, medicul poate recomanda lichide intravenoase pentru prevenirea deshidratării. Se poate administra și acetaminofen, pentru ameliorarea durerilor. Stomatita aftoasă se poate trata cu antibiotice, pentru prevenirea infecțiilor și grăbirea procesului de vindecare. 

De reținut!

Tetraciclina nu se recomandă copiilor decât după ce li s-au dezvoltat toți dinții. Dacă este administrată, acest antibiotic poate provoca decolorări permanente ale dinților aflați în proces de formare.

Ulcer gastro-duodenal

Ulcerul gastro-duodenal înseamna apariția unei răni la nivelul stomacului sau duodenului. Ulcerul se poate trata medicamentos. Dacă medicamentele nu dau rezultate, afecțiunea se rezolvă endoscopic și chirurgical. Medicamentele administrate sunt antibioticele și medicamentele antisecretoare gastrice. Se mai pot administra și antiacide sau medicamente protectoare ale mucoasei. Ulcerul gastro-duodenal este o afecțiune vindecabilă. Foarte important, trebuie ținut și regim alimentar, cel puțin 1-3 luni. 

Sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil se caracterizează prin durere abdominală persistentă, care poate fi asociată unor tulburări de tranzit. Tratamentul presupune ameliorarea disconfortului abdominal, dar și rezolvarea problemelor de tranzit intestinal. Schema de tratament medicamentos presupune: antispastice, laxative, antidiareice, antiinflamatorii (eventual). Este recomandat și schimbarea stilului de viață (corecții alimentare în principal).

Diverticuloza

Diverticuloza se dezvoltă buzunărașe de mucoasă în pereții intestinali, acestea se pot inflama sau chiar sângera. Tratamentul constă în antibiotice și, în cazurile mai grave, intervenție chirurgicală. Pacienții care nu sunt în stare gravă pot urma un tratament ambulator: odihnă, lichide, antibiotice pe care orală. Dacă simptomele sunt mai severe, pacientul trebuie internat și urmează tratamentul în spital. În cazurile foarte severe, se intervine prin tratament chirurgical, dacă la tratamentul conservator pacientul nu a înregistrat ameliorări. 

Pancreatita acută sau cronică 

Pancreatita este o afecțiune care constă în inflamarea pancreasului. Cele mai multe cazuri ale acestei afecțiuni sunt ușoare. Există totuși cazuri în care pancreatita pune în pericol viața pacientului. Sunt două tipuri de pancreatită: 

  • acută: se dezvoltă brusc. Această formă se poate vindeca complet.
  • cronică: apare ca urmare a unui episod de pancreatită acută. 

Tratamentul pancreatitei constă în analgezice (pentru ameliorarea durerii), opioide (dacă durerile sunt mari). Unii pacienți pot avea nevoie de oxigen sau de ventilație asistată. În cele mai serioase cazuri se poate apela la intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul pancreatic inflamat.

Boala Crohn

Boala Crohn este o inflamare cronică a intestinului și se manifestă prin diaree cronică, sânge în scaun, oboseală, pierdere în greutate, vărsături. Dacă este o formă ușoară, se recomandă medicație antidiareică, fiindcă aceste medicamente ameliorează spasmele intestinale, încetinesc tranzitul intestinal și scad numărul de scaune diareice. Se pot administra și corticosteroizi, vreme de câteva săptămâni, cu scopul reducerii inflamației intestinale.

Boala Crohn, dacă nu este tratată la timp sau corespunzător poate duce la complicații precum fistule intestinale. În cazul apariției acestora, pacientul are nevoie de administrare de antibiotice pentru a preveni infecțiile severe. 

Cel mai important aspect care trebuie reținut în cazul bolilor digestive este acela că medicația corectă și administrată la timp este foarte importantă în tratarea pacientului, la fel și respectarea regimului alimentar. În cazul în care apar simptome digestive care se înrăutățesc sau nu cedează într-un timp scurt, nu pregeta să apelezi la medic, singurul în măsură să identifice afecțiunea și să recomande tratamentul adecvat.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.