Press "Enter" to skip to content

Poluarea si schimbarile climatice, din ce in mai serioase. Ce facem cu ele?

Schimbarile climatice sunt o realitate din ce in ce mai dureroasa si afecteaza destul de grav stratul de Ozon. Privite dintr-un satelit NASA, stratul de ozon si toate celelalte gaze care compun atmosfera nu sunt chiar atat de mari precum le percepem noi de pe Pamant. Pe langa asta, sunt afectate serios de cele peste o suta de milioane de gaz cu efect de sera pe care le trimitem in aer in fiecare zi. Daca dorim sa avem o planeta in care sa putem trai si peste 10, 20 sau 100 de ani, trebuie sa rezolvam problemele de mediu. Tocmai din acest motiv, au aparut din ce in ce mai multe firme care ofera consultanta de mediu in Romania si in toate celelalte tari ale lumii, cautandu-se solutii care sa elimine, pe cat posibil, gazele cu efect de sera si poluarea.

Ce efecte au gazele cu efect de sera asupra Pamantului?

Efectele nu se stiu cu exactitate, insa In 1992 a fost creat un institut de cercetare a impactului asupra climei, care a ajuns la mai multe concluzii:

  • Planeta Pamant trece prins chimbari puternice si ireversibile: dispar numeroase specii, se topesc ghetarii din zona Arctica si padurile Amazoniene incep sa fie afectate de seceta;
  • Se ating recorduri extrem de neplacute. Spre exemplu, in 2017 s-au atins recordul referitor la numarul de uragane din Atlantic si au aparut multiple fenomene extreme, cum ar fi inundatiile, valurile de caldura torida sau perioadele lungi si foarte lungi de seceta;
  • Apar schimbari la nivelul oceanelor. Astfel, nivelul marii creste si absorbtia de dioxid de carbon din acesta cauzeaza acidifierea apelor. Evident, vietatile din oceane au foarte mult de suferit;
  • Apare un impact economic major, care se vede mai ales in cele mai sarace natiuni de pe Planeta. Acestea au mari probleme in a gasi elemente strict necesare vietii, cum ar fi apa potabila.

Momentan, se actioneaza prin stramutarea persoanelor afectate de catastrofe naturale si de diverse evenimente extreme, insa schimbarile climatice vor face locurile bune pentru trait din ce in ce mai greu de gasit.

Un lucru este cert: oamenii trebuie sa actioneze daca isi doresc sa se bucura de Pamant pe termen lung si foarte lung. Aceste actiuni sunt simple in teorie: eliminarea emisiei de gaze cu efect de sera, gasirea unor solutii de preventie si incercarea de eliminare a tuturor masinariilor care functioneaza cu combustibil fosil.

Din pacate, chiar daca toate aceste schimbari au loc ( Ceea ce este putin probabil, dat fiind faptul ca situatia este deja critica), oamenii vor trebui sa se adapteze la schimbarile deja in curs.

Exista solutii?

Da! Exista automobile electrice si solutii prin care se poate obtine energie fara combustibili fosili. Omenirea nu va renunta de buna voie la combustibilii fosili insa, motiv pentru care este indicat sa se implice guvernele si sa se creeze politici bazate pe energii regenerabile.

Pana una alta, firmele pot contribui si ele la o imbunatatire a relatiei cu mediul inconjurator, iar una dintre modalitatile de contributie este printr-un audit de mediu si planificarea unei activitati cat mai putin poluante.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *