Press "Enter" to skip to content

Poate un loc de joaca sa fie prea sigur?

Astazi, unii cercetatori, pun la indoiala calitatea locurilor de joaca de a fi foarte sigure. Chiar daca copiii sufera mai putine leziuni fizice – iar dovezile sunt discutabile – criticii spun ca aceste locuri de joaca pot impiedica dezvoltarea emotionala, lasand copiii cu anxietate si temeri care sunt in cele din urma mai rele decat un os rupt.

Copiii trebuie sa intalneasca riscuri si sa invinga temerile pe terenul de joaca. Locurile de joaca cu diverse jucarii gonflabile mari si dispozitivele inalte sunt minunate. Pe masura ce locurile de joaca devin din ce in ce mai plictisitoare, acestea sunt unele dintre putinele caracteristici care inca pot oferi copiilor palpitante experiente cu inaltimi si viteza mare .

Printre numeroasele categorii de joc riscant probabil ca acestea sunt cele mai importante: explorarea inaltimilor, experienta de mare viteza, manipularea instrumentelor periculoase, apropierea de elemente periculoase (cum ar fi apa sau focul), si copiii ratacind singuri departe de supravegherea adultilor.

Copiii abordeaza fiori si riscuri intr-o maniera progresiva si foarte putini copii ar incerca sa urce la cel mai inalt punct pentru prima data cand urca. Cel mai bun lucru este sa permiteti copiilor sa intalneasca aceste provocari de la o varsta frageda si atunci vor invata progresiv sa le stapaneasca prin jocul lor de-a lungul anilor .

Uneori, desigur, stapanirea lor esueaza, iar caderile sunt forma obisnuita a ranii la locul de joaca. Dar acestea rareori cauzeaza daune permanente, fizice sau emotionale. Chiar daca exista teama ca un copil care a suferit o cadere ar avea o frica de inaltimi, studiile au aratat ca un copil ranit intr-o cadere inainte de varsta de 9 ani este putin probabil ca odata adolescent sa aiba o teama de inaltimi. Si daca vorbim de echipamente gonflabile unde se poate observa ca nu exista riscul de a se rani, cu atat mai putin va experimenta vreo teama.

Nu exista dovezi clare ca masurile de siguranta pentru locurile de joaca au redus riscul mediu pe terenurile de joaca. Riscul unor leziuni, cum ar fi fracturi ale bratulor, este posibila doar daca exista suprafete mai moi pe terenurile de joaca, ceea ce nu este intalnit la locurile de joac, ce sunt realizate din materiale de calitate.

Reducerea inaltimii echipamentului pentru terenuri de joaca poate ajuta copiii mici, dar poate produce consecinte nedorite in randul copiilor mai mari. Copiii mai in varsta sunt descurajati de a face exercitii sanatoase pe terenurile de joaca pentru ca au fost proiectate cu siguranta celor mai mici la varsta. Si aici facem referire atat la amenajari locuri de joaca exterior cat si de interior. Insa nu degeaba fiecare tip de echipament are anumite caracteristici specificate, printre care varsta minima si maxima intre care se poate folosi.

Vestea buna este ca producatorii au adus noi versiuni ale vechilor jucarii, nimeni nu mai construieste vechile bare de maimute pe care ne cataram la locurile de joaca, iar copiii pot urca pereti de alpinism mai mici, plase de franghie si roci artificiale, toate acestea fiind locuri in care acestia se pot distra in siguranta, ceea ce este cel mai important in final.

 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *