Press "Enter" to skip to content

Pentru momentele speciale cumpara o sticla de vin alb Girboiu!

Dintre toate sortimentele de vin de la crama Girboiu categoria de vin alb este cu siguranta apreciata de catre cunocatori, deoarece acest elixir al tineretii nu este doar gustos, ci ofera o multime de proprietati pentru sanatate si corp. Vinul alb este produs prin acelasi proces precum vinul rosu, insa acest tip de vin este mai delicat si deseori este asociat cu fructele de mare, deserturi, preparate din carne usoare sau peste.

In sticla de Tectonic Fume Blanc gasim un blend superb de arome specifice vinului alb si gust rafinat pentru cele mai deosebite ocazii. Acest vin este realizat din soiurile Sauvignon Blanc Barrique, Feteasca Alba si Resiling de Rhin care ofera un mix de arome de fructe exotice, piersica alba si note fine de vanilie, migdale si unt. Corpolent, cu o aciditate crocanta, vinul impresioneaza printr-un post gust persistent si revigorant.

Barrique – o stiinta in sine

Regulamentele legale specifica cand se permite tiparirea „Barrique Aged” pe eticheta. Acestea variaza de la timpii minimi de depozitare in butoiul de barrique pana la punctul in care aschiile de lemn sau bustenii de ardere produc ceea ce ar fi considerat o „aroma de barrique”. Imbatranirea si depozitarea in butoaie de barrique nu numai ca modifica gustul vinurilor, ci si durata lor de valabilitate. Prin interactiunea cu stejarul, vinurile sunt expuse la mai mult oxigen si devin mai stabile si mai mature in comparatie cu alte vinuri care sunt imbatranite in rezervoare standard din otel inoxidabil. Selectia cei care copiaza, dar si a producatorilor de barrique adecvata este vitala pentru vinificatori. Alegerea si gasirea lemnului potrivit nu este insa o sarcina usoara. Butoaiele de barrique de inalta calitate pot costa cu usurinta peste 1000 de euro – dar reprezinta o cheltuiala utila pentru multe fabrici de vin si vinificatori care pun valoare pe calitatea si comercializarea vinului lor. Eticheta „Barrique Aged”, potrivit Institutului German al Vinului, trebuie utilizata numai pentru vinuri de calitate speciala. Aceasta include prevederea ca cel putin 75% din vin trebuie sa fi fost fermentat sau imbatranit intr-un butoi de barrique.

Ce stim despre Feteasca Alba?

Este un soi cultivat inainte de aparitia filoxerei la noi in tara. A aparut ca variatie clonala din soiul Feteasca Neagra in spatiul din zona Moldovei, iar astazi se cultiva in majoritatea regiunilor din Romania, Republica Moldova si Ungaria.

El este un soi timpuriu avand nevoie de cca 150-160 de zile de vegetatie si de o suma a temperaturilor utile destul de redusa de 20/24 C, ceea ce il face pretabil si in regiunile mai nordice.

Soiul este viguros, cu o fertilitate medie, necesita mult lemn (corzi mai lungi si un numar mai mare de ochi) la taiere. Rezista bine la ger, este sensibil la mana.

In Dealu Mare, coacerea se realizeaza in prima jumatate a lunii septembrie.

Strugurii sunt de marime medie, tronconici uneori aripati, cu boabe rotunde de marime medie–mica de culoare galben-verzui si cu punct pistilar vizibil. Productia la hectar variaza intre 7-9 tone (poate produce si mai mult dar in detrimentul calitatii), caz in care acumuleaza usor 200-220 g zahar/litru must pastrand in acelasi timp o aciditate corecta de 3.8- 4.2 gr/litru (exprimata in acid sulfuric) si un ph de 3.2-3.3.

Mustul ce se obtine oxideaza usor si de aceeea se impune o grija deosebita.

Vinurile au potential de invechire si se remarca prin finete si echilibru. Olfactiv si gustativ, intalnim arome de citrice, floare de tei, mai apoi evolueaza spre flori de camp, fan sau caisa coapta. Aceste vinuri, in functie de cum au fost elaborate pot fi vinuri ce se pun in consum imediat sau pot fi maturate cateva luni in lemn sau sticla si ulterior puse pe piata, caz in care pot fi invechite cativa ani.

Exista multe alimente si bauturi bogate in antioxidanti, iar vinul este unul dintre ele.

Antioxidantii sunt compusi care previn deteriorarea celulara cauzata de inflamatie si stres oxidativ. Stresul oxidativ este o afectiune cauzata de un dezechilibru intre antioxidanti si molecule instabile numite radicali liberi, care va pot deteriora celulele.

Strugurii au un nivel ridicat de polifenoli, care sunt antioxidanti care s-au dovedit a reduce stresul oxidativ si inflamatia .

Deoarece strugurii de vin rosu au un continut mai mare de antioxidanti decat soiurile de struguri albi, consumul de vin rosu poate creste nivelul de antioxidanti din sange intr-o masura mai mare decat consumul de alb .

De fapt, un studiu de 2 saptamani efectuat la 40 de adulti a constatat ca consumul zilnic de 400 ml de vin rosu a crescut starea antioxidanta.

Statutul antioxidant mai mare este asociat cu un risc scazut de boala. De exemplu, consumul de vin rosu a fost asociat cu un risc redus de boala Alzheimer si Parkinson, care sunt asociate cu stresul oxidativ.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *