Press "Enter" to skip to content

Pe site-ul cautautomoto.ro gasiti orice piese doriti !

Piesele auto trebuie schimbate periodic, altfel masina risca sa se defecteze. Filtrele de aer si ulei sunt cele mai des schimbate urmate apoi de senzori si becuri. Insa cateodata unii sofer aleg sa faca schimbari si la nivelul jantelor. Magazinul cautautomoto.ro ofera o gama vasta de jante auto la preturi excelente.

De cele mai multe ori, atunci cand dorim sa facem un upgrade al masinii, incepem cu jantele. Foarte multi dintre noi am fost pusi in dificultate atunci cand am gasit acea insiruire de cifre si litere, nestiind ce reprezinta fiecare. Astazi vom incerca sa lamurim acest mister si vom lua fiecare cifra si litera la analizat pentru ca pe viitor sa avem mai putina bataie de cap in alegerea noilor jante ale masinii.

Toti stim ca diametrul jantelor se masoara in inch sau toli, incepand cu 8” pentru diverse remorcute si terminand cu dimensiuni uriase de 38” si peste in cazul tractoarelor sau a altor masini industriale. Masurarea diametrului unei jante este usor de facut cu o ruleta, plecand de la o parte a jantei, trecand prin centrul ei si terminand la partea opusa a acesteia. Alegerea jantelor pentru masina este in stransa legatura si cu dimensiunile constructive permise ca prima echipare cu anvelope, dimensiuni care apar in cartea tehnica a masinii. Bineinteles, se poate opta si pentru jante cu diametrul mai mare in functie de preferinte, insa trebuie avut in vedere ca anvelopele vor trebui schimbate si ele cu unele cu garda la sol mai mica pentru a compensa diferenta de inaltime si a se obtine in final un diametru exterior cat mai apropiat de cel din echiparea originala. Diametrul jantei este intotdeauna inscriptionat fie la exterior fie la interior, sub forma …x15 unde cifra 15 este diametrul jantei. Este bine de tinut cont de faptul ca o janta mai mare in diametru va avea efecte asupra greutatii ansamblului anvelopa-janta, a demarajului, dar si al altor factori de ordin tehnic.

Latimea interioara si profilul jantei

Aceasta este a doua informatie importanta de pe janta si in general apare sub forma 6Jx15 unde cifra 6 reprezinta latimea interioara a jantei, iar litera J profilul acesteia. Latimea este exprimata tot in inch si se stabileste masurand distanta dintre marginile jantei, practic locul in care se aseaza anvelopa dupa montare. In functie de acest parametru, se poate aprecia latimea minima si maxima a anvelopelor ce pot fii montate in conditii optime pe acea janta. De exemplu, pe o janta cu latime de 6” pot fi montate anvelope cu latime de 175 si 185 de mm.

In privinta literei care urmeaza latimii, J este cel mai des intalnit simbol. Mai exista totusi jante care au afisate si alte litere precum JJ, K, JK, B, P sau D. Acestea ne arata profilul jantei sau mai usor spus, pe ce suprafata se aseaza anvelopa.

Gasiti ce piese auto doriti la cautautomoto.ro unde preturile sunt avantajoase, iar serviciul de livrare functioneaza non stop in toata tara! Alegeti sa aveti o masina mereu echipata!

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.