Press "Enter" to skip to content

NextCARDIO- Centrul de cercetare în chirurgia cardiovasculară minim invazivă al Universității din Sibiu isi mareste echipa pentru indeplinirea obiectivelor

Centrul de cercetare în domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive și a terapiei endovasculare din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu, inaugurat de mai bine de un an, prin finanțare de la Comisia Europeană, marcheaza inceputul unei noi ere al cercertarii terapiei endovasculare.

Echipă mixtă formată din 16 medici și cercetători din domeniul biomedical, persoane selectate din întreaga țară și chiar și din străinătate s-a intregit cu 2 membri, cadre universitare: Conf. Dr. Radu-Florin Popa, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T Popa” din Iasi si Asis. Univ. Dr. Mircea Popitiu, Universitate de Medicina si Farmacie, ,,Victor Babes”, Timisoara.

 

“Unul din obiectivele acestui proiect este acela de a găsi noi soluții endovasculare pentru disecția de aortă și pentru anevrismele aortice complexe. Cercetătorii noștri sunt în legătură cu mai multe centre de cercetare similare, dar și cu companii inovative din Europa și SUA și au reușit să publice în scurt timp mai multe articole de referință în domeniul medicinei cardiovasculare minim invazive. Numai în «Journal of Vascular Surgery», cea mai prestigioasă revistă de chirurgie vasculară din lume, indexată ISI și cu un factor de impact de 3,90, au fost publicate de către echipa noastră, în premieră pentru România, trei articole foarte bine primite”, detaliază Dr. Crina Solomon, cercetător principal în cadrul NextCARDIO, fost cercetător în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Montreal, Canada.

În ianuarie 2018, rezultate preliminarii din cadrul proiectului „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“ au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației de Chirurgie Cardiacă și Toracică din Statele Unite (STS 2018). La acest congres, ajuns la cea de-a 54 ediție anuală, au participat peste 6.000 de specialiști din întreaga lume, aleși din cele peste 14.000 de aplicații depuse în acest sens, fiind cel mai important congres de chirurgie cardiovasculară și toracică din lume. Echipa Universității din Sibiu a fost singura echipă românească selecționată de către comitetul științific STS 2018 să își prezinte rezultatele.

“Lucrările și rezultatele echipei de cercetare sibiene au fost primite pozitiv și prezentate în cadrul sesiunii de chirurgie aortică, programată în data de 30 ianuarie 2018. Participarea cu prezentare la acest congres a fost o premieră pentru chirurgia cardiovasculară din România. Prezentarea s-a bucurat de aprecierea specialistilor din domeniu din intreaga lume si a fost selectionata pentru publicare in Annals of Thoracic Surgery, cea mai reputata revista pe plan mondial in domeniul chirurgiei cardiovasculare.“, sustine Conf. Dr. Victor Costache, cadru didactic al Universității sibiene și director al proiectului NextCARDIO.

De altfel, numeroase lucrări științifice realizate de către echipa de cercetători a proiectului NextCARDIO au fost prezentate, fiind primite pozitiv, în cadrul mai multor congrese chiar și în 2017, precum: Congresul societății internaționale de chirurgie endovasculară (CICE), organizat în aprilie în Sao Paolo, congresul Societății internaționale de chirurgie cardiotoracică minim invazivă (ISMICS), organizat în iunie 2017 la Roma, sau congresul Societății Internaționale de Chirurgie Vasculară (VEITHsymposium) organizat în noiembrie la New York.

“Practic, am reușit să constituim la Sibiu o echipă de elită de medici și cercetători, cele mai remarcabile rezultate fiind obținute în cadrul disecției de aortă, dar și în domeniul chirurgiei valvulare minim invazive“, explică dr. Victor Costache.

Începutul anului 2018 a fost foarte intens pentru echipa de cercetare din Sibiu, care a lucrat într-un ritm susținut pentru a finaliza singurul proiect de cercetare depus de către România în cadrul programului de finanțare Horizon 2020 al Comisiei Europene, pe axa rețelelor inovative europene de cercetare în bolile cardiovasculare.

Printre proiectele viitoare ale echipei de cercetate se numara implementarea unei platforme on-line de informare asupra terapiei endovasculare a patologiei arteriale aortice si periferice pentru specialistii din domeniu, din tara si strainatate dar si cu sfaturi utile pentru pacienti.

De asemenea in cadrul proiectului, NextCardio in colaborare cu Spitalul European Polisano initiaza un program de screening al bolii arteriale aortice si periferice prin care se doreste preventia bolii dar si implementarea pe scara larga a terapiei endovasculare de ultima generatie.

Datorita acestui proiect inovativ, pacientii cu boala arteriala periferica se pot bucura de tratament chirurgical endovascular pentru prevenirea amputatiilor de membre si chiar a decesului prin implantarea unor stenturi, denumite Supera, unice in lume, capabile sa imite perfect anatomia arterelor. Acest tratament minim invaziv, realizat printr-un ac cu care se inteapa artera femurala este realizat de specialistii din domeniu: Conf. Dr. Victor Costache si Asis. Univ. Mircea Popitiu datorita parteneriatului cu Spitalul European Polisano. Astfel se reduce durata de spitalizare de la 7 la 2 zile, comparativ cu chirurgia deschisa si se reduce riscul operator si post-operator foarte mult. Daca pana acum o interventie de salvare de membru dura pana la 8 ore si se efectua sub anestezie generala, acum gratie terapiei endovasculare implementate de NextCardio pacientii pot beneficia interventii de maxim 2 ore, sub anestezie locala.

Un exemplu al acestei tehnici endovasculare implementate în premieră nationala in Romania a fost tratamentul primului anevrism rupt de aortă abdominală infrarenală. Intervenția a fost realizată în regim de urgență de către Conf. Dr. Victor Costache, Asist. Univ. dr. Mircea Popițiu si Dr. Felix Farcas.

,,Este vorba de un pacient în vârstă de 68 de ani, cu anevrism de aortă rupt, cu dilatarea aortei abdominale de 7 cm pe o lungime 10 cm din care se extravazează sânge în interiorul abdomenului, cunoscut cu aceasta patologie de mai bine de șase ani, patologie pe care acesta a neglijat-o continuând să fumeze şi fiind cunoscut cu afecţiuni cardiace asociate și diabet zaharat. Opțiunile terapeutice au fost chirurgia deschisă și chirurgia endovasculară. Chirurgia deschisă implică mai multe riscuri, gradul de mortalitate este mai mare și pot apărea complicații intraoperatorii și postoperatorii motiv pentru care am optat pentru chirurgia endovasculară’’, a declarat Conf. Dr. Victor Costache.

 

De altfel chirurgii din cadrul proiectului NextCardio au gasit solutii inovative si pentru chirurgia deschisa introducand in practica medicala curenta din cadrul spitalului partener, Polisano,  un petec biologic, modificat genetic din pericard bovin, biocompatibil, utilizat in repararea arterelor carotide cat si periferice afectate de ateroscleroza si fiind o alternativa a materialelor sintetice. O astfel de interventie efectuata de Dr. Mircea Popitiu a constat in deschiderea arterei femurale drepte, curatarea ei si repararea prin sutura unui astfel de petec biologic XenoSure. ,,Nu ma mai doare deloc piciorul’’, declara P.I., pacientul care initial s-a prezentat cu durere de repaus al membrului inferior stang si cu absenta fluxului de sange distal, iar in doar 3 zile de spitalizare si-a recapatat pulsul arterial distal.

 

In contextul in care la fiecare două secunde o persoană din lume suferă un AVC şi la fiecare 5 secunde cineva va deceda din cauza unui AVC,  acesta fiind a doua cauză de mortalitate in Romania, 61.552 de români au suferit un AVC, în timp ce alţi 252.774 de români suportă consecinţele unui AVC suferit anterior. Trebuie amintit si cazul unui pacient T.G, care a beneficiat de repararea arterei carotide interne stangi cu acest petec biologic care imita tesutul uman, de catre Conf. Dr. Victor Costache. Pacientul risca sa faca accident vascular cerebral daca nu era operat.

 

NextCardio isi propune sa organizeaze un curs de chirurgie endovasculara pe simulatoare pentru medicii rezidenti si specialisti  ce sunt pasionati de aceasta tehnica recent introdusa in Romania.

 

,, Acesta este un inceput a unei noi ere medicale si rezultatele obtinute vor aduce beneficii reale atat pacientilor cat si specialistilor din domeniu’’ a declarat Dr. Tania Melnic, membru al echipei de cercertare NextCardio, doctorand al Universitatii de Medicina si Farmacie ,,N. Testemiteanu’’, fost cercetator al Institutului de Cardiologie- ,,Laborator de Cardiologie Interventionala’’ din Chisinau, Republica Moldova.

Proiectul „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“ este implementat de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, având o valoare de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *