Press "Enter" to skip to content

Lectii financiare pe care le invatam din falimentul a doua vedete

Oricare dintre noi se poate confrunta in viata cu probleme financiare, riscand sa fim pusi in situatia de a nu ne putea plati datoriile. Drept dovada, Kruk Romania, liderul pietei de management al creantelor din Europa Centrala, a administrat in doar sase luni aproape 100.000 creante cu o valoare totala de 8,5 miliarde lei, iar 7,2 miliarde au reprezentat creante de la persoane fizice.

Celebritati din diferite domenii de activitate s-au confruntat la randul lor cu mari probleme financiare, iar esecul lor poate fi vazut ca o lectie de viata pentru noi toti ceilalti.

Boris Becker (tenisman)

• Sursa veniturilor: bani din premiile obtinute in tenis / poker, actiuni, sponsorizari, castiguri obtinute de pe urma unui best-seller.

• Castiguri: Fostul numar 1 mondial si cel mai tanar jucator care a castigat Wimbledon la 17 ani, germanul se afla printre primii 10 tenismeni din punct de vedere al castigurilor din tenis si a avut o avere de 115 milioane de euro.

• Pierderi: in 2017, a intrat in faliment. In 2019, a fost fortat sa scoata la licitatie 82 de trofee si suveniruri personale. Potrivit estimarilor date publicitatii de administratorul de insolventa, datoriile acumulate de clientul sau insumau pana la 50 de milioane de lire sterline, echivalentul a 56 de milioane de euro, o parte dintre ele provenind din taxele catre statul german.

• Motivele declinului: S-a reinventat ca comentator, antrenor si jucator de poker, dar cheltuielile mari si imprumuturile si impozitele neplatite l-au ruinat.

Lectii financiare pe care trebuie sa le invatati din cazul Becker

• Imprumuturile nu vor disparea daca le ignorati. Ele devin mai mari zi de zi, asa ca rambursati datoriile cat puteti de repede.

• Nu cheltuiti mai mult decat castigati. Nu conteaza ca castigati foarte multi bani. Daca cheltuielile depasesc veniturile, banii se vor termina rapid.

Nicolas Cage (actor)

• Sursa veniturilor: filme

• Castigurile maxime: Cage a fost, la un moment dat, unul dintre cei mai bine platiti actori de la Hollywood, avand o avere estimata la 150 milioane de dolari. El a detinut 15 resedinte in intreaga lume, pe langa mai multe masini de lux si artefacte rare.

• Pierderi: In 2009, el a fost obligat sa restituie impozite in valoare de 14 milioane de dolari catre Fiscul din Statele Unite ale Americii.

• Motivele declinului: stil de viata excentric cu achizitii bizare si extravagante precum un craniu de dinozaur, capete de pigmei, o insula si castele. Alegerea unor investitii si a unor administratori ai veniturilor total gresiti au fost, de asemenea, de vina pentru decaderea sa.

Lectii financiare pe care trebuie sa le invatati din cazul Cage

         • Chiar daca castigi sume astronomice, trebuie sa investesti pentru ca averea ta sa creasca.

• Este esential sa alegeti cu atentie consilierul financiar si managerul averii.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *