Press "Enter" to skip to content

Iuliu Maniu și Martirii Marii Uniri

Contribuția lui Iuliu Maniu la Marea Unire de la 1918. Martirii Marii Uniri. O generație de excepție

In data de 1 Decembrie 1918, Consiliul Național Roman l-a desemnat pe Iuliu Maniu cu organizarea Marii Adunări Naționale. In drumul sau spre Alba Iulia, face un popas la Blaj, unde tine un discurs despre aducerea unui ultim omagiu acelei citadele a romanismului. Discursul lui Iuliu Maniu precum și activitatea sa de-a lungul vietii au fost marcante pentru istoria României, așadar, în aceste rânduri reamintim contribuția lui Iuliu Maniu cu Marea Unire de la 1918, dar și suferința pricinuită de întemnițarea în închisorile comuniste.Iuliu Maniu la pasajul Universitatii Asociatie identitate culturala contemporana

In vernisajul foto-documentar Martirii Marii Uniri. O  Generatie de Exceptie care se desfășoară in  Pasajul Universității, bucureștenii pot descoperi viata a 18 personalități care au făcut Marea Unire posibilă, printre care Iuliu Maniu este o figura reprezentativa. Expozitia- document este organizată de către Asociația Identitate Culturala Contemporana și se va desfășura în Pasajul Universității până în data de 11 noiembrie 2018.

Iuliu Maniu artizanul Marii Uniri si discursul sau

1 decembrie 1918, era într-o zi de duminica iar oamenii participau la Sfanta Liturghie iar dupa aceasta, cei 1228 de reprezentanți ai romanilor s-au adunat in sala mare a Casinei militare din Alba Iulia. Peste 10.000 de suflete asteptau afara pe campul lui Horea, venirea oratorilor care sa le prezinte actul unirii. In acea zi, au fost rostite discursuri memorabile de catre George Pop de Basesti, care a fost ales președinte de onoare al adunarii, Vasile Goldiș si Iuliu Maniu. Discursurile prezentate in acea zi au fost si vor ramane in continuare adevarate lectii de oratorie.

Discursul de la Alba Iulia si contributia la Marea Unire a lui Iuliu Maniu nu s-au bucurat la acea vreme de o foarte mare atentie din partea istoricilor in perioada comunista intrucat nu i se putea ierta faptul ca dupa al doilea razboi mondial a fost simbolul rezistentei anticomuniste din Romania.

Despre Iuliu Maniu trebuie sa mentionam faptul ca a fost jurist, om politic, presedinte al PNT, parlamentar in mai multe legislaturi si de trei ori prim ministru al Romaniei Mari. Despre el putem spune ca a fost unul dintre cei mai importanti lideri politici pe care i-a avut Romania. De-a lungul carierei sale a tinut discursuri curajoase in Parlamentul de la Budapesta prin care condamna politica de maghiarizare si lipsa de drepturi a romanilor din Transilvania. Totodata, a fost persoana care i-a determinat pe sași sa accepte si sa recunoască Unirea.

Iuliu Maniu, o personalitate importanta pentru înfăptuirea Unirii

Discursul pe care l-a avut la Alba Iulia ramane printre cele mai notabile care s-au putut auzi in 1918, rasunand pe teritoriul romanesc. Pe data de 2 decembrie 1918, Iuliu Maniu a fost ales presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator, avand misiunea de a instala o administratie romaneasca in procesul de unificare legislativa si administrativa a Transilvaniei cu Romania.

Mai tarziu, a luptat impotriva preluarii tarii de catre comunisti iar in anul 1947, in urma înscenării de la Tamadau, Iuliu Maniu a fost arestat de catre comunisti impreuna cu ceilalti lideri ai partidului PNT si condamnat la inchisoare pe viata pentru inalta tradare. A fost inchis la inchisoarea din Sighetul Marmatiei, moment in care artizanul Marii Uniri a fost batjocorit, infometat si ucis. Corpul neinsufletit a fost inmormantat intr-un loc necunoscut din Sighet.

Iuliu Maniu va ramane in istorie ca fiind o personalitate notabila pentru infaptuirea Unirii dar si o personalitate cu activitate marcanta pentru istoria natiunii noastre. Cu siguranta este un nume care va fi rostit pentru intotdeauna, iar discursul sau va ramane un puternic exemplu oratoric dar si un model pentru multi.

Informatii extrase de pe website-ul CentenarRomania.ro, proiect al Asociatiei Identitate Culturala Contemporana.

Din echipa de proiect a Asociației Identitate Culturală Contemporană fac parte  Mihai Floroiu, coordonatorul proiectului, Leonard Velcescu, Liviu Țăranu, Constantin Corneanu, Florin Pîrlea, Oana Cerchia, Laura-Alexandra Ostafe, Paula Bădașcu și Alexandru Preda.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.