Press "Enter" to skip to content

Istoria pateului, de la economia in bucatarie la preparatul de lux

Considerat fie o mancare specifica micului dejun sau una de lux, in functie de materia prima, pateul de ficat este raspandit astazi in lumea intreaga. Dar cum a aparut acest preparat incredibil de savuros?

Ce este pate-ul?

Cuvantul „pate” provine din franceza si inseamna ceva asemanator unei “paste”. Cuvantul indica cel putin trei produse, iar consumatorii mai rigurosi chiar considera ca si scrierea ar trebui sa fie diferita pentru aceste produse.

Istoria pate-ului

Primul tip de pate isi are originea in toate bucatariile din nordul si centrul Europei. In Evul Mediu, a fost, de fapt, o mancare specifica unei regiuni europene, Campagne, unde vanatul si pasarile de curte erau sacrificate si preparate pentru consumul in familie.

Este important de stiut ca acest preparat numit pate nu are legatura cu pate-ul de ficat pe care il stim noi. Era un preparat din tocatura (de ficat, de carne de porc / vanat / peste), cu alte ingrediente, bine condimentat, invelit in aluat, sau slanina, sau membrana animala (prapure de miel / ied) si copt la cuptor in vas de lut sau de fonta, cu capac, ori in tava descoperita (cel invelit in prapure). 

Acest tip de pate a aparut ca o necesitate, o modalitate economica si plina de arome de a folosi in bucatarie toate partile animalul.

Originea celuilalt pate, cel de ficat, este in centrul Europei (Franta-Belgia) in Evul mediu, unde si cand a cunoscut gloria maxima. Istoria pate-ului de ficat este veche, cu dovezi (hieroglife) ale ingrasarii gastelor chiar in Egiptul antic. Mai tarziu, romanii preparau un pate din ficat de porc si de gaste ingrasate cu smochine, pe care il denumeau „ficatum”. 

Francezii au adoptat pate-ul ca mijloc de explorare creativa, introducand arome mai complexe si o noua textura, „mousse-ul”. Astazi pate-ul ramane baza bucatariei franceze. 25% dintre francezi mananca pate cel putin o data pe saptamana, iar 68% dintre francezi consuma pateu cel putin o data pe luna. In ultimele decenii, acest preparat a devenit o preferinta in milioane de locuinte din America.

Deosebit de apreciat si sanatos este pate de ficat de pui. Exista insa si un pateu de lux. Este vorba despre „Foie gras”, facut din ficatul de rata sau de gasca. Foie gras este o specialitate culinara facuta din ficat gras care rezulta din cresterea si ingrasarea gastelor si ratelor prin hranire fortata 

Acest preparat este bine cunoscut in bucataria franceza. Se consuma brut, semipreparat sau gatit, si poate fi oferit ca produs proaspat sau conservat, consumat singur sau ca acompaniament altor feluri de mancare, cum ar fi carnea.

Conform legislatiei franceze, „foie gras face parte din patrimoniul cultural si gastronomic protejat in Franta. Foie gras se obtine din ficatul unei rate sau gaste special ingrasate prin gavaj (indopare)”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Servicii SEO oferite de către profesioniștii de la serviciiseo.biz