Press "Enter" to skip to content

Inteligența emoțională: ce înseamnă empatie?

 

S-a răspândit tot mai mult termenul de empatie, și asta nu poate fi decât bine. Dar ce este această empatie, până la urmă? Ei bine, dex-ul(dicționarul explicativ al limbii române) ne spune așa:

empatie- 1. intuire a realității prin identificare afectivă 2. tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc.

Bun, deci asta știe dex-ul despre empatie, și asta ne spune și nouă. Dar ce e această empatie în viața de zi cu zi și în limbaj formal? Ei bine, empatia e aceea abilitate de a te pune în pielea celorlalți, de a încerca să simți ce simt și ei. A empatiza cu cineva, e atunci când înainte să judeci sau să îți faci idei preconcepute pentru motivele din care face sau nu face ceva, te pui puțin în locul lui, încerci să îți dai seama ce simte, și astfel ajungi să îl înțelegi, fără a-l mai judeca.

De exemplu, să zicem că mergeți la magazin, și vânzătoarea vă vorbește răstit și vă reproșează lucruri, poate neadevărate. Cum reacționați? Există câteva scenarii, ori vă comportați cu ea așa cum s-a comportat ea cu voi, fiind agresivi verbal sau mai rău, ori rămâneți tăcuți deși în mintea voastră îi adresați câteva cuvinte „frumoase”, ori empatizați cu ea, adică încercați să o înțelegeți, vă gândiți că probabil e obosită, poate are probleme în familie sau poate are o durere interioară care o face să reacționez astfel, vă amintiți momente în care și voi, la rândul vostru, v-ați descărcat frustrările, supărările și nervii, pe persoane care nu aveau nicio vină și nicio legătură cu proveniența acestora, și atunci în loc să te gândești că e nesuferită, proastă și să îi atribui alte astfel de apelative, n-o mai judeci, ba mai mult, o înțelegi, îi vorbești frumos, îi zâmbești, și șansele ca ea să își păstreze aceeași atitudine deranjantă, să-i spunem așa, sunt foarte mici. Și vă zic asta din propria experiență. Acum sigur că sunt și oameni, ai căror dureri nu pot fi alinate cu o vorbă bună sau un zâmbet, dar în general merge și oricum merită să încercați.

Din punctul meu de vedere, empatia este esențială pentru a avea oameni mai buni și o viață mai frumoasă. Nu suntem singuri în această lume, și cu cât învățăm să trăim mai frumos împreună, cu atât o să fim mai fericiți. Cu cât încercăm să înțelegem mai mult persoanele din  jurul nostru, în loc să le judecăm și acuzăm, cu atât mai mult putem creea relații frumoase și de lungă durată. Nu e greu să fim empatici, în general, însă pentru asta ar trebui să nu mai luăm totul atât de personal, și asta ar putea să fie greu. Pentru a ne creea relați sănătoase cu alții oameni, e nevoie să îi ascultăm și înțelegem, să empatizăm cu ei cât mai mult. Și nouă ne place, ca atunci când suntem supărați, nervoși, frustrați, dezamăgiți, să nu ni se reproșeze nimic, să fim eventual lăsați în pace sau să știm că cineva e lângă noi mereu. Cum noi avem nevoie de astea, așa au și ceilalți oameni, așa că hai să ne purtăm cu ceilalți așa cum am vrea să se poarte ei cu noi. Așa că dragi oameni, apropiați-vă de ceilalți și fiți cât mai empatici, și o să vedeți cât schimbă asta oamenii și reacțiile lor.

 

 

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.