Press "Enter" to skip to content

Inspiratie pentru amenajarea dormitorului de vis

Ce inseamna un dormitor de vis pentru tine? Probabil ca un spatiu in care primeaza confortul si care te imbie la relaxare, o incapere in care te poti odihni si un refugiu in care petreci timpul cu placere.

La urma urmei, aceasta este o camera dedicata intimitatii, spre deosebire de living, unde primesti oaspeti si gazduiesti seri de filme sau petreceri. Cine o sa vada dormitorul? Ei bine, tu o sa-l vezi si acesta este cel mai important argument pentru a-l decora intr-o maniera deopotriva practica si atractiva.

Amenajarea unui dormitor mic

Intr-un dormitor mic, principala provocare o reprezinta patul: este esential, dar este si un obiect voluminos de mobilier. Ca sa eviti situatia neplacuta in care nu mai ai loc in dormitor si pentru noptiere, comoda sau sifonier, iti facem cateva recomandari usor de aplicat chiar si intr-un proiect de amenajare a unui dormitor foarte mic.

  • Lipeste patul pe latime de peretele principal doar daca fluiditatea traficului in incapere nu are de suferit. E obositor sa fii nevoit sa ocolesti de fiecare data coltul patului, imediat ce intri in dormitor.
  • Varianta in care asezi patul intre doi pereti lasa liber centrul incaperii, punandu-ti la dispozitie maximum de spatiu pentru alte piese de moúbilier, insa are un dezavantaj: trebuie sa renunti la o noptiera. Acest lucru nu este, insa, asa de grav precum pare, deoarece poti inlocui chiar ambele noptiere cu cateva etajere montate pe peretele de deasupra patului. Nici de veioze nu ai neaparat nevoie, pentru ca le poti inlocui cu aplice de perete sau cu spoturi incastrate in polite.
  • Depoziteaza pe inaltime sau in sertarele patului. Ideal este sa optezi pentru un pat dotat cu doua sau trei sertare de depozitare, dar o alternativa eficienta o reprezinta si cutiile de depozitare asezate sub patul cu picioare.

Amenajarea unui dormitor la mansarda

Amenajarea unui dormitor la mansarda se face dupa niste reguli putin diferite fata de cele valabile intr-un spatiu obisnuit, din cauza configuratiei aparte a tavanului si a gradului particular de rezistenta a podelei.

  • Nu aglomera prea multe obiecte de mobilier si asigura-te ca pardoseala rezista la greutatea celor esentiale.
  • Instaleaza suficiente surse de iluminat artificial, pentru ca amplasarea ferestrelor dintr-o mansarda nu favorizeaza intotdeauna luminarea tuturor colturilor din incapere. Cele mai potrivite sunt spoturile si aplicele de perete, pentru ca nu incarca spatiul asa cum o fac lustrele sau candelabrele. In plus, o lustra montata pe un tavan cu panta mare este o sursa de lumina prea indepartata de zona efectiv locuita.

Inainte sa amenajezi un dormitor, trebuie sa ai in vedere nevoile persoanelor care il vor folosi. Intr-un dormitor matrimonial, obiectul principal este patul cu dimensiuni generoase. Intr-un dormitor de copii trebuie sa existe spatiu pentru joaca si pentru invatat. Intr-un dormitor de fete, masuta de dressing cu oglinda si taburet poate fi cel mai important obiect de mobilier. Planifica amenajarea in functie de preferintele si necesitatile locatarilor, dar tine cont si de stilul decorativ al casei ca sa obtii un aspect coerent.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.