Press "Enter" to skip to content

Icoane din argint – semnificatie

In acest articol vom discuta despre Icoane argint si semnificatia lor. Crestinii Bisericii Ortodoxe spun ca este gresit cat si imposibil de facut o icoana care sa arate chipul Lui Dumnezeu. Nu l-am vazut niciodata, abia il cunoastem. Nu il putem reda. Cu toate acestea, Dumnezeu a intrat in aceasta lume ca persoana. El a devenit trup si sange, luand fiinta ca Fiu al Lui Dumnezeu. Crestinii numesc acest lucru Intrupare. Aceasta credinta ca Dumnezeu a devenit om este una din cele mai importante invataturi crestine. Putem reda o icoana cu Hristos pentru ca el a trait pe pamant ca si persoana. Cuvantul icoana inseamna imagine sau fotografie. In mod simplu, o icoana a Lui Hristos este o icoana care spune tututor ca Dumnezeu a devenit om.

Semnificatia icoanelor merge si mai departe decat atat.

In icoanele sfintilor, imaginile nu arata ca simple fotografii ale unor personaje cu trup si sange. Sunt diferite. Biserica ne invata ca Hristos a avut trup omenesc pentru a ne salva pe noi – trup si suflet. La sfarsitul veacurilor, cand Hristos va veni din nou, toata lumea va invia din morti. Nu vom fi la fel ca acm. Vom fi cu totul schimbati si vom straluci cu slaba lui Dumnezeu. Icoanele arata oamenilor acel tip de corp – un corp al invierii. Biserica invata de asemenea ca toti oamenii sunt facuti dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu. Intr-un fel, sfintii traiesc „icoane” ale lui Hristos. Deoarece Hristos a fost Dumnezeu si om in acelasi timp. El a putut sa ne arate exact ce ar putea sa fie imaginia si asemanarea lui Dumnezeu. Evangheliile ne spun ca odata, intr-un loc numit Muntele Tabor, apostolii au vazut ca Hristos stralucea prin de lumina (Matei 17. 1-13, Marcu 9, 2-13, Luca 9. 28-36). Acelasi lucru se intampla uneori cu oamenii care traiesc o viata foarte sfanta. Cand se afla in rugaciune profunda, ei stralucest cu o limina misterioasa.

Trupurile lor se schimba pentru a arata imaginea si asemanarea lui Dumnezeu. Sunt trup sfant. Nu toti sfintii arata o astfel de sfintenie in exterior. In general, credinta si lumina lor se manifesta in interior. Dar in cam toate icoane argint sfintii sunt redati cu un halou de lumina in jurul capului.

Exista multe exemple de icoane argint facatoare de minuni. Unele chiar si in zilele noastre. Crestinii ortodocsi cred cu fermitate ca Dumnezeu poate folosi lucrurile din aceasta lume (cum ar fi icoana, lemnul) pentru a ne ajuta sa luam parte la lumea cereasca. Folosim apa la botez, paine si vin la Sfanta Impartasanie. Ii cerem lui Dumnezeu sa binecuvanteze aceste lucruri obisnuite pentru a ne putea aduce la El. In mod similar, ii cerem Lui Dumnezeu sa binecuvanteze si sa sfinteasca icoanele, astfel ca lemnul, argintul si talentul artistului sa poata fi folosite in serviciul Sau.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.