Press "Enter" to skip to content

Formatia autentic – Muzica populara la nunta

Doriti ca la nunta dumneavoastra sa cante un DJ sau o formatie? Noi, Formatia autentic va spunem ca cei mai multi miri aleg sa colaboreze cu o formatie live pentru ca nunta, oricat de eleganta ar fi, aduce un fel de omagiu traditiei si culturii romanesti.

De ce? Pentru ca include in playlist un sir de melodii populare. Oricat de tineri ar fi mirii vor realiza ca invitatii se vor simti in largul loc dansand pe muzica romaneasca autentica. Da, este recomandat ca la nunta melodiile sa fie variate, dar muzica pentru dansurile populare are ceva special. De aceea, daca doriti ca petrecerea dumneavoastra sa fie una de neuitat si pentru invitati, si pentru dumneavoastra alegeti sa colaborati cu Formatia autentic by Cristina Paun. Aceasta are deja un repertoriu bogat pe partea de muzica populara dansanta si mult mai mult.

Formatia autentic: ciuleanra, perinita si brasoveanca

In cadrul unei nunti romanesti invitatii ajung sa joace pe ritmuri alerte dansuri ce dateaza inca de pe vremea dacilor. Stramosii nostri erau priceputi si la crearea unor atmosfere de bucurie si petrecere. La inceput dansurile aveau specific religios, dar mai apoi ele au patruns in folclorul romanesc ca si prilej special de distractie si flirt. Iata mai jos cateva dansuri populare traditionale pe care le puteti include in program, la nunta.

– Dansul Ciuleandra – este supranumit dansul sufletului pereche, motiv pentru care isi gaseste cu usurinta locul in playlistul unei nunti romanesti. Conform cercetarilor in domeniu, acest dans special isi are radacinile pe vremea getilor si era inclus in cultul Zamolxe. Dupa finalizarea ritualului, multimea spunea Doberos Dabeis, care ar fi insemnat Doua fire, doua paie. Mai departe, versul „ia ciuleandra la bataie” ar fi facut referire la cadenta pasilor cu scopul de a invoca soarele. Dupa ocuparea Daciei de catre romani, Ciuleandra s-a transformat in dansul special in timpul caruia fetele si baietii isi intalneau sufletul pereche.

– Perinita. Este supranumit dansul sarutului. In traditia romaneasca, hora reprezinta dansul de trecere al miresei de la fata mare la sotie. In timpul acestui dans in mijloc de aseaza o perinita (adica pernuta), pe care sta mireasa pentru a fi sarutata de flacai. Ultimul care o saruta era altcineva decat sotul sau. Se spune ca acum este ultima data cand mireasa poate juca perinita. Potrivit unei alte credinte, in timpul perinitei baietii isi puteau pupa mandrele fara a fi mustrati de mamele acestora. Formatia Autentic poate interpreta perinita in cadrul unei nunti.

– Brasoveanca. Este un dans tot mai prezent in cadrul nuntilor moderne si reprezinta o adevarata sursa de inspiratie pentru dansurile de salon. Dupa cum indica si numele dansului, el isi are radacinile chiar in Brasov. Nu se cunoaste foarte bine originea sa, dar cu siguranta brasoveanca ramane o optiune ideala pentru orice nunta romaneasca. Pasii sunt relativ simpli, iar ritmul devine din ce in ce mai alert si antrenant. Brasoveanca a reprezentat sursa de inspiratie pentru dansul Romana compus de Iacob Muresianu, la mijlocul sec al XIX-lea.

Vreti ca aceste dansuri sa fie incluse in programul nuntii dumneavoasta si sa va bucurati de o petrecere autentic romaneasca? Atunci va asteptam sa ne contactati pentru detalii si programari – Formatia autentic by Cristina Paun.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.