Press "Enter" to skip to content

Evolutia ghetelor de fotbal – de la cuiele din talpa la microcipuri

Fotbalul a luat nastere in Anglia secolului al XIX-lea, atunci cand a avut loc primulmeci de fotbal, dintre FC Hallam si FC Sheffield. Si cum era un sport nou, la vremea aceea nu existau ghete de fotbal, iar jucatorii erau nevoiti sa improvizeze.

Pe la inceputul secolului XX au fost create primele ghete de fotbal, confectionate din piele groasa, ce cantareau circa jumatate de kilogram. In 1948, situatia se schimba atunci cand Rudolf Dassler creaza Puma, marcand astfel punctul zero in dezvoltarea echipamentului pentru fotbal.

Astfel, in 1948, ghetele de fotbal Puma Atom avea talpa din lemn, cu stifturi metalice pe filet, de 18 mm. La prima Cupa Mondiala castigata de nemti, acestia au purtat ghete de fotbal Adi Dassler (Adidas), care au fost create pentru a proteja piciorul jucatorului si pentru a-i asigura un bun control asupra balonului. In 1958, Adi Dasler a creat un nou tip de ghete de fotbal, mai elastic, pentru ca jucatorii sa aiba mai multa forta in momentul sutului.

In 1966, capitanul Germaniei de Vest ii cere lui Dasler sa ii creeze o pereche de ghete care sa-i protejeze calcaiul, dupa accidentare. Atunci, creatorul i-a oferit lui Uwe Seeler Adidas Achilles, care erau mai groase la spate si aveau un siret in zona tendonului ahilian, cu sifturi din aluminiu.

Ghetele de fotbal cu doua talpi

Treptat, Adidas a devenit numarul 1 in echipament sportiv din Europa, iar 1978, Adi Dasler scoate pe piata ghetele Adidas World Cup, proiectate cu doua talpi – una interioara, pentru a nu incomoda jucatorul la schimbul de directie, si una exterioara, pentru a-i sprijini piciorul.

Dupa moartea creatorului, in 1978, Adidas a continuat inovatia, iar dupa 1982 avea sa le furnizeze jucatorilor cele mai apreciate ghete de fotbal din istorie. Adidas Copa Mondial erau produse din piele de cangur, calcaiul avea suport suplimentar de piele pentru stabilitate, sub talpa s-a introdus un strat de spuma din cauciuc, iar stifturile erau din aluminiu.

Tot in 1982 avea sa se lanseze si Nike, acestia semnand un contract de sponsorizare cu Ian Rush, fosta legenda a lui Liverpool.

Disputa dintre Nike si Adidas

In 1994, Adidas si Nike se intrec in lansari de ghete de fotbal. Americanii lanseaza modelul Tiempo, pe cand Adidas lanseaza Predator. Ghetele de fotbal de la Nike ii permit jucatorului sa aiba un control mai bun asupra balonului, indiferent de vreme sau starea gazonului. In schimb, Adidas a introdus tehnologia TRAXION, prin care asigura jucatorului aderenta maxima, putere asupra balonului si stabilitate.

In ’94, Ronaldo era primul jucator care evolua cu ghetele de la Nike Mercurial, in timpul Mondialului din Franta. Acestea erau cele mai usoare ghete de fotbal ale vremii, asigurau jucatorului un plus de viteza si erau realizate din material sintetic, iar in talpa avea cuie montate dupa modelul pantofilor folositi de alergatorii de performanta.

In 2012, nemtii de la Adidas au implementat un microcip in talpa ghetelor de fotbal adizero f50, cu scopul de a inregistra si stoca informatii despre miscarile jucatorului, spre a fi analizate ulterior. Desi au fost create unicat pentru Lionel Messi, acum pot fi achizitionate de oricine.

In 2013, Nike a lansat Hypervenom, destinat exclusiv jucatorilor ofensivi deoarece lasa senzatia ca joaca desculti. In 2014 a aparut si Nike Magista, cu guler implementat la nivelul gleznei, ce are ca rol o fixare mai buna a piciorului pentru a permite miscări precise la interactiunea cu mingea.

In 2015, Adidas a scris din nou istorie cu adizero 99g, cel mai usor model de ghete de fotbal din istorie. Modelul adizero 99g are o talpa de 1 mm din poliamida, iar invelisul exterior al ghetelor este alcatuit din fibre de poliester. Sase crampoane de plastic sunt asezate in partea superioara a piciorului pe lateral, plus inca trei in dreptul calcaiului, pentru a permite miscari rapide ale jucatorului in orice directie. In 2016, firma nemteasca a renuntat la sireturi, lansand gama ACE 16+ Pure control, invelite cu poliuretan termoplastic care fixeaza zona de la mijlocul piciorului.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.