Press "Enter" to skip to content

Despre managementul riscului într-o companie. Ce trebuie sa știi?

Orice persoana implicata in mediul de afaceri are un oarecare apetit pentru risc. Este normal, in conditiile in care riscurile aduc cele mai mari castiguri. Totusi, situatiile mult prea riscante pot duce la situatii neplacute si chiar la faliment, ceea ce creaza nevoia unui management foarte bun al acestora.

Managementul riscului  presupune imbunatatirea deciziilor de răspuns la risc și reducerea surprizelor neplacute sau a pierderilor operationale. Acesta trebuie sa insoteasca intotdeauna managementul proceselor de afaceri, deoarece un management bun al proceselor de business poate sa identifice riscurile ce apar din variatele activitati ale companiei, iar managementul riscului ajuta la obtinerea unui echilibru si a rentabilitatii.

Ce presupune, mai exact, managementul riscului?

Abordarea poate sa difere de la business la business. In principiu, se trece prin urmatorii pasi:

  • Se identifica deciziile de risc si se incearca automatizarea lor in permanenta, in asa fel incat sa aduca in mod proactiv oportunitati;
  • Se cauta solutii prin care sa se poata mobiliza cat mai eficient resursele companiei in guvernarea deciziilor de risc. In general, resursele folosite trebuie sa fie cat mai dispensabile;
  • Se incearca obtinerea unui control global al riscului si mentinerea unui nivel cat mai mic al expunerii la risc.

Practic, un management bun al riscului presupune identificarea riscurilor si definirea lor in raport cu obiectivele. Cu cat sistemul de obiective este clar si riscurile sunt identificate mai corect, cu atat sansele de reusita ale unui business sunt mai mari.

Ce trebuie sa aiba in vedere antreprenorii care administreaza business-uri mari?

Trebuie sa constientizeze ca atata vreme cat riscul exista, exista si posibilitatea ca obiectivele stabilite sa nu fie realizate. Cum existenta riscului este cat se poate de reala, indiferent de activitate sau de modul de administrare al business-ului, tot ceea ce poate face este crearea unor conditii prin care sa poata fi tinut sub control.

Ipotezele pe care le are la baza managementul riscului

Exista doua ipoteze clare pe care la are la baza procesul de management al riscului:

Ipoteza 1. Riscul este prezent in orice activitate si poate sa influenteze in mod decisiv evolutia acesteia;

Ipoteza 2. Atitudinea fata de risc este bine sa difere in functie de posibilitatea de aparitie a acestuia si de impactul pe care il are.

Cum se evalueaza si se trateaza riscurile?

Evaluarea se face fie prin metode calitative, fie prin metode cantitative. Metodele calitative determina utilitatea rezultatelor activitatii si influenta pe care o au anumite pierderi asupra afacerii, in timp ce metodele calitative evalueaza impactul de risc si probabilitatea ca acesta sa se produca.

Este important sa se obtina o imagine completa si corecta a tuturor riscurilor, inainte de a se implementa un proces de management. Atata vreme cat nu sunt identificate corect riscurile, pot aparea mereu surprize. Important:  La identificarea riscului trebuie sa se aiba in vedere faptul ca un risc este doar o problema ce poate aparea. Nu constituie risc o situatie care are sanse extrem de mici de a se materializa.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *