Pana de curand, congelarea a fost singura metoda cunoscuta de pastrare a alimentelor o perioada mai indelungata, insa, de acum poti alege sa videzi alimentele pentru a le mentine prospetimea si savoarea inca si mai mult timp.
Ambalarea sub vid prelungeste durata de pastrare a majoritatii alimentelor proaspete, reducand oxidarea si impiedicand dezvoltarea microbilor si bacteriilor. Aceasta regula generala este valabila numai daca se videaza alimente proaspete care nu au fost contaminate in mediu exterior.
Aparatele MAGIC VAC® iti ofera solutia de care ai nevoie atunci cand vrei sa pui alimente la pastrat in frigider sau in congelator. Pentru a te bucura de rezultate optime, asigura-te ca pastrezi alimentele in cele mai bune conditii.
Vidare pentru frigider
In principiu, poti vida orice tip de aliment, cu exceptia celor care tind sa fermenteze in absenta oxigenului (cartofi, avocado). De asemenea, unele alimente, asa cum este branza moale, au o textura cremoasa care poate fi afectata prin vidare, deci este recomandata evitarea ambalarii lor sub vid. Foloseste pungi netede sau pungi gofrate pentru aparate de vidat si asigura-te ca partea de sigiliu a pungii este perfect uscata inainte de a efectua ciclul de vidare.
Vidare pentru congelator
Produsele delicate precum carnea, pestele, painea, se recomanda a fi precongelate inainte de ambalarea cu aparate de vidat alimente. In primele 24 de ore, nu exista riscul de arsuri de congelator, de aceea alimentele precongelate inainte cu o zi, in pungi MAGIC VAC®, pot fi vidate si tinute in congelator perioade indelungate. In acest mod se pastreaza cel mai bine valorile nutritive si savoarea produselor ambalate. In cazul supelor, tocanitelor sau a altor mancaruri lichide, precongeleaza-le intr-un vas de gatit sau pe o farfurie temperata inainte de a le vida. Odata solidificate, ambaleaza-le in vid, eticheteaza-le si introdu-le inapoi in congelator. Pentru a vida legume cu masini de vidat alimente, trebuie intai de toate sa le cureti si decojesti, apoi sa le oparesti trecandu-le rapid prin apa fierbinte. Poti, de asemenea, sa le pui la microunde pana cand se incalzesc, dar ai grija sa ramana ferme. Apoi, videaza-le in portiile dorite.
Atunci cand ambalezi sub vid alimente care nu sunt precongelate, lasa o lungime suplimentara de 5 cm in punga, care sa permita expansiunea cauzata de congelare. Pentru carne si peste, este recomandat sa asezi alimentele pe un prosop de hartie si sa le videzi cu prosopul de hartie in punga. Acesta ajuta la absorbtia umezelii din alimente.
Pentru a pastra alimente precum paine focaccia, clatite si chifle mici de hamburger, suprapune-le introducand hartie cerata sau folie din plastic intre ele. Asa vei putea sa scoti doar o parte din ele atunci cand ai nevoie, sa reambalezi restul si sa le introduci inapoi in congelator.
Vidare pentru camara
Chiar si alimentele care pot fi pastrate la temperatura camerei, asa cum e cafeaua, faina, pastele, zaharul etc. pot beneficia de vidare. Daca aceste produse nu vor fi utilizate cateva zile, asa cum se intampla atunci cand pleci de acasa o perioada mai lunga, este recomandat sa protejezi alimentele prin vidare. In acest fel ele se vor pastra mai bine si vor fi ferite de umezeala, mucegai si insecte.