Press "Enter" to skip to content

Cum se poate preveni sindromul privitului la calculator cu ajutorul unor ochelari protecție PC?

Sindromul privitului la calculator descrie un grup de probleme legate de vedere și ochi care rezultă din utilizarea prelungită a calculatorului, tabletelor și a telefonului mobil.

Ce este CVS sau sindromul privitului la calculator

Problemele de vedere necorectate pot crește severitatea sindromului privitului la calculator (CVS) sau a simptomelor legate de oboseala oculară. Concentrarea privirii asupra unui dispozitiv digital este diferită de citirea unei pagini tipărite. Adesea literele de pe calculator sau de pe dispozitivul portabil nu sunt la fel de precise sau clar definite, nivelul de contrast al literelor cu fundalul este redus, iar prezența strălucirii și a reflexiilor pe ecran poate face dificilă vizualizarea.

Ca urmare, cerințele de focalizare și mișcare a ochilor pentru vizualizarea digitală a ecranului pot impune cerințe suplimentare sistemului vizual. 

În majoritatea cazurilor, simptomele CVS apar deoarece cerințele vizuale ale sarcinii depășesc abilitățile vizuale ale individului de a le realiza confortabil. Cel mai mare risc pentru dezvoltarea CVS îl au acele persoane care petrec două sau mai multe ore fără pauză în fața unui calculator.

Cele mai frecvente simptome asociate cu CVS sunt:

Oboseala ochilor.

Dureri de cap.

Vedere încețoșată.

Ochi uscați.

Dureri de gât și umeri.

Multe dintre simptomele legate de vedere cu care se confruntă utilizatorii sunt doar temporare și vor scădea după oprirea lucrului pe computer sau utilizarea dispozitivului digital. Cu toate acestea, unii indivizi pot experimenta abilități vizuale reduse continuă, cum ar fi vederea încețoșată la distanță, chiar și după oprirea muncii la computer. Dacă nu se face nimic pentru a aborda cauza problemei, simptomele vor continua să reapară și probabil să se înrăutățească odată cu utilizarea ecranului digital.

Ochelarii protecție PC, metoda de prevenție a CVS

Soluțiile la problemele vizuale legate de ecranul digital sunt variate. Cu toate acestea, acestea pot fi de obicei atenuate prin obținerea îngrijirii periodice a ochilor și prin modificarea modului de vizualizare a ecranului.

În unele cazuri, persoanele care nu au nevoie de ochelari de vedere pentru alte activități zilnice pot beneficia de ochelari de protecție pentru calculator, prescriși special de către oftalmolog. În plus, persoanele care poartă deja ochelari nu trebuie decât să înlocuiască lentilele cu unele cu filtru special conceput pentru contracararea luminii albastre emanată de ecrane.

Felul in care sunt proiectati acesti ochelari protecție PC, puterea lentilelor, nuanțele sau raza lor de acoperire pot ajuta la maximizarea abilităților vizuale și a confortului.

Pe langa utilizarea unor ochelari protecție PC, mai poate fi benefică terapia vizuală, numită și antrenament vizual, program structurat de activități prescrise pentru îmbunătățirea abilităților vizuale. Antrenează ochii și creierul pentru a lucra împreună mai eficient. Aceste exerciții oculare ajută la remedierea deficiențelor în mișcarea ochilor, concentrarea ochilor și consolidează conexiunea ochi-creier.

Faceți pauze alternative de sarcini pe tot parcursul zilei. După ce ați lucrat pe calculator pentru o perioadă îndelungată, faceți orice activitate în care ochii nu trebuie să se concentreze asupra a ceva de aproape.

Nu luați prea usor asemenea problemă de vedere! Chiar dacă ochelarii nu sunt necesari pentru a conduce o mașină, pentru lectură sau alte activități, totuși acesti ochelari protecție PC pot oferi beneficii pentru o problemă minoră de vedere care este agravată de utilizarea computerului. 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.