Press "Enter" to skip to content

Cum scapi de stresul unui examen

Cum scapi de stresul unui examen

Nu este un secret faptul că studenții se confruntă cu perioade stresante în sesiune, dar pentru a mai diminua acest lucru, este important ca aceștia să știe că există și alte metode de a trece cu bine peste un examen. Aproximativ un student din cinci are probleme cu examenele, mai ales când se apropie perioada neplăcută a sesiunii, care reprezintă de cele mai multe ori 6-7 examene.

Situația devine mai gravă atunci când studenții au de-a face cu examenul de licență sau cel de masterat, în această perioadă aceștia fiind mult mai stresați decât de obicei.

Prin ce simptome mai trec studenții atunci când dau un examen?

Aceștia pot suferi de stări de amețeală, iar insomnia și oboseala sunt de cele mai multe ori o problemă destul de mare. Ei mai pot trece prin diverse stări de depresie, dar și de palpitație, iar emoțiile puternice pot duce chiar și la unele probleme psihice, de exemplu, cele mai comune fiind de frică și de panică.

Studenții pot transpira, dar și respira accelerat, având probleme chiar și cu tremuratul mâinilor și al picioarelor. Pot ajunge să fie nervoși, irascibili, controlându-se cu dificultate, de aceea ei trebuie să învețe din timp să se relaxeze.

O altă frică destul de comună a studenților este legată de ceea ce vor face după temrinarea studiilor pentru că se tem că această perioadă este una destul de incertă. Ei sunt sceptici așadar cu privire la faptul că își vor putea găși un loc de muncă imediat după terminarea facultății.

Ce se întâmplă când anxietatea este prea mare?

În momentul când acest lucru se întâmplă, studenții suferă de obicei de dureri de cap, iar când ajung într-o criză de timp, aceștia nu mai reușesc să mai acumuleze informațiile de care au nevoie pentru a trece peste examene. Faptul că nu au acordat timp suficient examenului și sunt nevoiți să învețe rapid, ii fac pe studenți să sufere de anxietate, de aceea perioada sesiunii în special devine o problema destul de mare. Acesta este și motivul pentru care studenții apelează uneori la căști de copiat.

Metode de relaxare înainte de examene

Pentru a evita stresul înainte de un examen, cea mai simplă metodă este de a învăța materia înainte de sesiune, chiar și în timpul anului. Nu este indicat să se învețe materia pe de rost pentru că în acest fel ea se uită mai repede. Cel mai bine este acumularea de noțiuni treptat pentru că în acest mod se exersează și memoria, reținându-se mai multe cunoștinte.

În momentul în care se desfășoară studiul efectiv, studenții nu ar trebui să fie stresați, ei fiind foarte atenți la ceea ce citesc, astfel încât să poată reține rapid informațiile de care au nevoie.

Acordând o mai mare atenție materiei pe care o studiază, vor reuși să fixeze mult mai bine cunoștințele și astfel se vor bucura de rezultate din ce în ce mai bune la examenele la care vor participa. Psihologii chiar recomandă studenților să învețe doar în momentele în care sunt liniștiți pentru că în acest fel, vor putea învăța materia mult mai repede. De asemenea, ei mai recomandă și diverse modalități prin intermediul cărora se poate reduce semnificativ stresul.

Printre cele mai cunoscute tehnici de relaxare se numără muzică, râsul, o plimbare rapidă, privitul pe fereastră, dar și yoga, exercițiile fizice, meditația sau respirația profundă. Cea mai bună modalitate de combatere a stresului o reprezintă sportul. Efectul relaxant al sportului a fost dovedit de către oamenii de știință, fiind recomandat oricărei persoane în timpul liber.

Un alt aspect important la care trebuie să fiți atenți în timpul examenelor îl reprezintă gândurile negre, fiind indicat să le evitați pe cât posibil, astfel încât să scăpați de anxietate. Studenții au tendința de a se gândi la ce vor face dacă nu vor ști la examen. Toate aceste gânduri negative nu fac decât rău, ele accentuând siptomele de nesiguranță și de anxietate. Aceste gânduri trebuie neapărat înlolcuite cu gânduri pozitive, astfel încât să vă puteți concentra pentru a reuși la examene.

Există factori de stres interni, dar și externi, cu gândurile proprii negative, dar și cu examenul în sine. Studenții pot reacționa în moduri destul de diferite, unii făcând față cu brio factorilor de stres, iar alții întrând în panică datorită faptului că pot avea de-a face cu un eșec într-o anumită sesiune. Stresul poate fi creat și de relația cu persoanele din jur. De asemenea, situațiile stresante mai pot fi create și de lipsa banilor, planificarea rea a timpului liber, precum și alte neîmpliniri.

Mulți studenți sunt de părere că pierd foarte mult timp liber cu învățatul, ei ajungând să recurgă des la metode de copiat, astfel încât să aibă parte de rezultatele pe care și le doresc la orice examen. În acest fel, ei nu vor să rateze vreun examen și de aceea au idei noi de copiat, acestea presupunând folosirea unui gadget. De cele mai multe ori, studenții recurg la căștile pentru copiat, aceste metode fiind cele mai des înțâlnite, dar și pe placul studenților.

O altă metodă de succes folosită atunci când se copiază p reprezintă ceasul de copiat, acesta fiind perfect pentru că nu da nimănui de bănuit. Un astfel de ceas este o soluție pe care mulți o au în vedere datorită faptului că pe el se pot afișa chiar și pagini de cursuri și nimeni nu va ști că acest ceas este folosit pentru a copia.

Psihologii nu se miră de faptul că studenții aplică aceste metode pentru a trece peste examene. Aceste metode sunt avute în vedere și sunt o soluție pentru studenți, tocmai datorită faptului că perioadele examenelor sunt foarte stresante pentru aceștia, ele producând o anxietate mare. Trăim într-o societate în care stresul este o problema destul de mare, el fiind resimțit mai tot timpul.

Fiecare persoană trebuie să-și gestioneze timpul și să învețe cum să se relaxeze, astfel încât să-și găsească metode de reducere, dar și de eliminare a stresului. Acest lucru este valabil și pentru toți studenții care trec printr-o situație stresantă în viață lor.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *