Press "Enter" to skip to content

Cum scapi de mucegaiul de pe orice suprafață din casa ta?

Sporii de mucegai sunt peste tot indiferent că e vară sau iarnă. 

În acest articol afli cum scapi de mucegaiul din casă rapid.

Mucegaiul e de fapt o ciuperca, iar unele sunt extrem de benefice pentru oameni (cum e penicilina), dar altele foarte dăunătoare mai ales pentru respirație.

Împărțim mucegaiul în doua tipuri:

  • Mucegaiul periculos și mucegaiul clasic

Cel mai frecvent tip de mucegai întâlnit în care este mucegaiul clasic. 

Mucegaiul crește în locuri calde și umede precum baia și pe țesăturile și cărțile depozitate în subsolurile umede.

Mucegaiul începe ca niște pete mici gri sau albă pudră, care ulterior va deveni negru sau maro dacă nu este îndepărtat prompt.

Pentru a testa dacă suprafața este acoperită cu mucegai sau pur și simplu murdărie, îndepărtați pata cu un tampon de bumbac înmuiat în înălbitor clor casnic. Dacă pata se luminează sau dispare după două-trei minute, e mucegai. Dacă nu, este probabil doar murdărie.

Foarte important e dacă detectezi un miros ciudat oriunde în casă, incearca sa gasesti sursa. E posibil sa existe o concentratie mare de mucegai, și asta nu face bine la sanatate.

Mirosul seamănă puțin cu mirosul de lemn putrezit. E un miros inecacios, de umezeala și care uneori poate provoca reacții alergice. Dacă tot aerisesti casa și mirosul tot nu dispare, e clar ca trebuie sa intorci casa cu susul în jos pana gasesti sursa de mucegai.

Atenție la mucegaiul negru unde gips-cartonul sau lemnul de dedesubt sunt moi sau se sfărâmă, asta înseamnă că există putregai ireversibil, iar suprafețele deteriorate trebuie îndepărtate imediat.

Produse care distrug mucegaiul

Clorul: Hipoclorit de sodiu sau înălbitor obișnuit acționează cel mai bine pentru a distruge mucegaiul și a elimina orice decolorare. Este destul de dur și trebuie diluat înainte de utilizare.

Peroxidul de hidrogen: Mai puțin dur decât înălbitorul de clor, peroxidul de hidrogen (soluție de trei până la 10 la sută) va ucide mucegaiul și va lumina petele. Deși are un efect de albire, funcționează mai lent decât înălbitorul cu clor, dar nu are vapori toxici sau reziduuri.

Oțet alb distilat: Oțetul este acid și rupe încet structura mucegaiului și îl ucide. Oțetul este non-toxic, dar pot rămâne petele de mucegai și poate fi necesară spălarea suplimentară cu un alt produs de curățare.

Bicarbonatul de sodiu și borax: au fiecare un pH ridicat care inhibă creșterea și supraviețuirea mucegaiului. Ambele produse sunt ieftine, netoxice și ușor de amestecat cu apa. Borax va funcționa mai bine în îndepărtarea eventualelor pete persistente, dar nu la fel de eficient ca un produs de curățare mai puternic.

Hint: când folosești oricare din produsele de mai sus, nu spăla complet acea soluție după utilizare. Dacă lași produs pe perete, e posibil să inhibe o posibilă reapariție a mucegaiului în acea zonă.

Îndepărtarea mucegaiului de pe pereți, podea și carpet

Dacă mucegaiul este neplăcut și negru, poate fi mult mai rău decât doar inestetic. 

Zona afectată trebuie deschisă pentru a verifica dacă există deteriorări structurale. 

E foarte important sa porți ochelari de protecție și o mască de respiratorie. Toate materialele de construcție afectate de mucegai, trebuie să fie ambalate în pungi de plastic grele și aruncate în mod corespunzător. Lăsă zona să se usuce bine și apoi fă reparațiile necesare.

Pentru curățarea suprafețelor poroase precum lemnul și gips-carton, trebuie adăugat un detergent la soluția de înălbitor și apă pentru a-l ajuta să adere. 

Amestecă o parte detergent de spălat vase, 10 părți înălbitor și 20 părți apă. Aplică soluția cu un burete sau mop. Nu clăti și lăsă soluția să se usuce la aer.

Covorul cu mucegai sau miros trebuie îndepărtat complet. Purtând un o mască, taie carpetul în secțiuni mici. 

Spală materialele și pardoseala cu apă pentru a preveni răspândirea sporilor mucegaiului aerian. Covorul și materialele îndepărtate se ambaleaza într-un sac de plastic și apoi bine închis.

Zona spălată și curățată trebuie lăsată să se usuce mai multe zile înainte de reparații.

Curățarea de mucegai a suprafețelor exterioare ale locuinței

Înălbitorul de clor este destul de eficient în curățarea tuturor tipurilor de acoperișuri ale casei, beton, cărămidă și piatră, dar este dăunător pentru plante și peluze. 

Trebuie să te asiguri că acoperi orice plante vulnerabile cu folii de plastic grele.

Se amestecă o cană de înălbitor de clor cu un galon de apă. Soluția poate fi folosită cu un pulverizator de grădină sau un furtun. 

Trebuie să porți întotdeauna ochelari de siguranță, mănuși, îmbrăcăminte de protecție și o mască. Soluția de înălbitor va provoca pierderi de culoare pe orice tip de țesătură.

Umezește bine zonele mucegăite cu apă simplă și apoi soluția de albire și apă și lăsa-o să acționeze câteva minute.

Dacă locul se luminează, treci la o altă zonă. Dacă rămân pete, freacă zona și apoi aplică mai multă soluție. Se lasă să se usuce complet.

Acestea au fost sfaturile pentru lupta cu mucegaiul. Dacă mucegaiul e depistat și tratat la timp, totul va fi bine.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.