Press "Enter" to skip to content

Cum scapam de condensul de la termopane

In perioada rece a anului probabil ati observat ferestrele aburite si automat v-ati gandit la termopane ca fiind de slaba calitate. Inca de la inceput nu trebuie sa trageti concluzii pripite,  deoarece exista mai multe variante, iar una dintre ele poate fi chiar umiditate din casa dumneavoastra. 

   Umiditatea este definita ca fiind o cantitate de vapori de apa din aer, care variaza in functie de temperatura din casa si temperatura de afara. Ea este atrasa de suprafetele reci, cum ar fi si geamurile, iar comparativ cu temperatura camerei si suprafata rece a acestora, umezeala devine vizibila. Inca de la primele raze ale soarelui se formeaza condensul pe partea exterioara a ferestrelor. Acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze,  vaporii prezenti pe termopane in partea exterioara sunt un semn ca aveti parte de o izolatie termica buna.

Din ce cauza apare condensul?

     Concepute cu o tamplarie din PVC, cu garnituri de cauciuc, modelul de geamuri termopane si usi termopane exterior, blocheaza circulatia aerului prin ramele acestora si pastreaza caldura in interiorul locuintei. Geamul exterior nu se incalzeste de la temperatura ridicata din casa,  picaturile de apa, dispar de pe acesta in urma caldurii emanate de soare.

     Pe partea interioara a geamurilor se formeaza condens in urma mai multor factori, cum ar fi: gatitul, spalatul vaselor, dusul, intalnirea cu mai multi oameni intr-un spatiu mai mic etc. Condensul apare in momentul in care umiditatea din casa este foarte ridicata. Cel mai bun exemplu de zona a casei cu umiditate este camera de baie, dupa ce faceti dus si geamul este inchis, aburii se depun pe toate suprafetele reci ale camerei: geam, oglinda,  faianta. Umiditatea incepe sa scada dupa ce deschideti geamul si temperatura se regleaza.

Cum scapam de problema condensului?

     Umiditatea din aer trebuie mentinuta in parametrii normali. E nevoie sa aerisiti incaparea cat mai des si cel putin 30 minute pe zi mai ales in camerele in care aveti activitati: bucatarie,  camera de baie etc. Cu geamuri termopane si usi termopane de exterior Europlast puteti preveni condensul din incaperi, pe langa calitatea tamplariei PVC, unele sunt prevazute cu sisteme de microventilatie la care se deschide o mica parte de sus, adecvata unei ventilatii usoare si necesare fara sa simtiti curentul de aer sau scaderea brusca de temperatura din casa. Cu termopane Europlast de foarte buna calitate puteti evita inca de la inceput aceste neplaceri, cu o alegere buna aveti mai multe sanse de a tine condensul, igrasia și mucegaiul departe de locuinta dumneavoastra.

     Sunt recomandate cateva solutii pentru prevenirea umiditatii:

  • E indicat sa nu uscati rufele in casa, in caz contrar trebuie sa aveti o fereastra deschisa in camera cu uscatorul de rufe.
  • In bucatarie e bine sa aveti o hota deasupra aragazului.
  • Cand gatiti sa aveti tot timpul un geam deschis.
  • Dupa dus sa aerisiti camera de baie.
  • Tineti usile din casa deschise pentru o circulatie mai buna a aerului.
  • Folositi pentru pereti vopsele antiigrasie si antiumezeala.
  • Covoarele masive nu sunt indicate, deoarece atrag umezeala si praful.

     Cand alegeti geamuri termopane sau modele usi termopan de exterior, nu numai ele sunt responsabile pentru condensul din locuinta.  Datoria lor este sa pastreze caldura in interior si sa nu lase frigul sa patrunda,  lucru care ajuta foarte mult la evitarea condensului, dar factorii interni si activitatile din interiorul casei sunt la randul lor declansatori ai umezelii. Daca tineti cont de recomandari si luati masuri din timp, problema condensului va fi data uitarii.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.