Press "Enter" to skip to content

Cum să înființezi o firmă? Alege forma de organizare potrivită

Din ce în ce mai mulți oameni caută idei de afaceri în cât mai multe domenii. Dacă vrei să recurgi și tu la ideea de infiintare firma trebuie să îți alegi forma de organizare. Printre cele mai celebre forme de organizare sunt SRL sau PFA. Idei de afaceri sunt peste tot, important este ca domeniul ales de tine să fie unul din care poți câștiga bani și care să se poată plia pe nevoile și personalitatea ta. Alege ș tu între SRL sau PFA și inființează-ți firma la care visezi.

Condițiile legale ce trebuie îndeplinite pentru infiintare firma

În primul rând, trebuie să ai în vedere cazierul fiscal. Acesta reprezintă una dintre condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească o persoană fizică înainte de a deveni asociat sau administrator într-o entitate juridică este aceea de a nu avea fapte înscrise în cazierul fiscal. Faptele care se pot înscrie în cazierul fiscal pot varia de la simple amenzi rămase neachitate sau impozite întârziate până la datorii pe firma la care persoana a fost asociat.

A doua condiție legală pentru infiintare firma este vârsta minimă. Această condiție se respectă cu strictețe, minorii având interdicție de a ocupa rolul de asociat sau administrator într-o entitate juridică. Doar după vârsta de 18 ani, o persoana poate aplica pentru infiintare firma, fie SRL sau PFA.

A treia condiție, înainte  de a infiintare o firma este să nu existe interdicție prin lege sau hotărâre judecătorească. Această condiție este extrem de importantă și trebuie să țină cont de ea orice persoană care dorește să înființeze o societate. Chiar dacă aceste cazuri sunt destul de rare, este un aspect important de menținut mai ales dacă vrei să te asociezi cu o terta persoană despre care nu știi prea multe detalii legale.

Dacă îndeplinești aceste condiții legale obligatorii poți vedea condițiile legale pe care trebuie să le respecți din momentul în care îți stabilești sediul social pentru infiintare firma.

Ce reprezintă un PFA?!

PFA-ul reprezintă o persoană fizică autorizată care desfășoară orice formă de activitate economică permisă de lege, folosindu-se în general de forța de muncă proprie. Pentru a deveni o persoană fizică autorizată condițiile obligatorii sunt: de a  fi cetățean roman sau cetățean al unui stat membru din Uniunea Europeană, cu vârsta minima de 18 ani și care nu a săvârșit fapte sancționate de legile financiare, de natura celor înscrise în cazierul fiscal. Avantajele unui PFA sunt mai numeroase decât avantajele unui SRL, spre exemplu: costurile de înființare  sunt mult mai reduse, la fel și cele pentru administrare. Nu este nevoie de un contabil autorizat, deținătorul de PFA putând să-și țină propria contabilitate, însă dacă totuși se optează pentru angajarea unui contabil, serviciile au un cont mai redus față de un SRL. În cazul în care se dorește desființarea unui PFA costurile pentru acest proces sunt mult mai reduse. Fabrica de Firme vă poate ajuta cu actele și procedurile necesare pentru infiintare PFA.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.