Press "Enter" to skip to content

Cum sa amenajezi inteligent o gradina spatioasa

Gradina reprezinta spatiul nostru de relaxare si orice casa arata mult mai bine intr-un astfel de peisaj, fiind pusa in valoare de verdeata din jurul ei. Daca ai in plan sa te muti la casa, atunci este musai sa iti amenajezi si gradina, astfel incat sa te bucuri mereu de aceasta, fie pentru activitati aferente gradinaritului, fie pentru momente de relaxare. Daca spatiul de amenajat este generos, atunci iata cum sa iti amenajezi inteligent o gradina, pentru a profita la maxim de toate avantajele pe care le are de oferit aceasta:

Pregateste intai terenul: curata-l de buruieni, sapa-l si niveleaza-l, pentru ca asa iti va fi mult mai usor sa plantezi ce iti doresti (pomi, arbusti, flori). Nu uita si de amenajarea aleilor, care trebuie facuta inainte de plantari.

Cand ai trecut la plantele propriu zise, incepe prin a planta arbori decorativi sau pomi fructiferi. Pomii fructiferi ii poti gasi la orice pepiniera pomi fructiferi si poti opta pentru una care ofera pomi fructiferi de vanzare inclusiv online (daca nu ai timp sa ajungi fizic sa iti alegi plantele preferate). Este recomandat sa optezi pentru producatori autorizati, pentru ca doar acestia sunt in masura sa iti ofere puieti pomi fructiferi sau arbori decorativi care sa fie sanatosi 100% si certificati fitosanitar (adica sunt lipsiti de boli). Incepe cu copacii , pentru ca in general acestia sunt cei mai voluminosi ca si anvergura a coroanelor si trebuie amplasati astfel incat sa nu fie prea aproape de casa sau unul de celalalt (coroanele intercalate se pot jena intre ele si pomul nu va avea suficienta lumina). Distanta minima de plantare intre pomi este de 1,5 – 2 metri.

Arbustii vin dupa plantarea pomilor. Acestia pot fi amenajati pe post de gard viu. Arbustii decorativi sunt frumosi si unii pot ramane verzi chiar si pe parcursul iernii, insa arbustii fructiferi au avantajul ca iti ofera si fructe proaspete in sezonul de recoltare. Acestia pot fi plantati la minim 1 metru distanta unul fata de celalalt (daca vorbim de cei fructiferi) si minim 50 de centimetri sau chiar mai putin pentru arbustii decorativi (pentru gard viu).

Nu in ultimul rand, planteaza florile decorative. Ele sunt cele mai mici ca si dimensiuni, dar necesita o atentie mai deosebita. Alege plante iubitoare de soare pe care sa le amplasezi astfel incat sa primeasca suficienta lumina si plante de umbra pentru zonele curtii in care nu ajunge lumina soarelui. Daca nu vrei flori decorative, poti opta pentru o gradina de legume si / sau mirodenii. Acestea iti pot asigura si materie prima pentru macarea de zi cu zi.

Optional, decoreaza gradina cu accesorii aferente, precum o fantana arteziana, lampi solare, figurine ceramic si asa mai departe (acestea se gasesc la toate magazinele pentru casa si gradina si sunt si accesibile ca pret).

Poti realiza toate aceste lucruri pe cont propriu sau poti angaja un peisagist care sa iti realizeze planul de amenajare. Avantajul angajarii unui specialist in domeniu este acela ca nu mai trebuie sa iti bati tu capul cu detalii marunte, pentru ca toate aceste task-uri vor fi preluate de peisagist, care stie exact ce plante trebuie pentru o gradina in functie de spatiul disponibil, de lumina, de coordonatele cardinale si asa mai departe. Tu poti sta linistit/a si sa iti ocupi timpul cu altceva.

De ce este recomandat sa ne amenajam gradinile?

Orice activitate, oricat de marunta ar parea ea, poate contribui la o gradina mai ingrijita, fapt care inevitabil iti va induce o stare de bine si de satisfactie sufleteasca. Studiile au demonstrate ca si gradinaritul te ajuta la combaterea stresului cotidian, fiind cea mai la indemana activitate fizica pe care o poti face zilnic. Si nu conteaza asa mult ce alegi sa plantezi, ci cum alegi sa te ingrijesti de plantele alese. Daca sunt bine ingrijite, acestea vor creste, garantat, viguros si sanatos si te vor incanta atat prin priveliste, cat si prin forma coroanelor, prin culorile si formele florilor sau chiar prin gustul delicios al fructelor.

Gradinile merita investitia, oricat ar insemna suma cheltuita pe acest hobby!

Plantele, in general, au facut parte din viata omului inca din cele mai vechi timpuri, fiind alaturi de el si la bine si la greu, asadar ar fi chiar pacat sa nu ne inconjuram cu ele, avand in vedere cat de multe lucruri bune ne ofera acestea.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.