Press "Enter" to skip to content

Cum ne alegem facultatea potrivită?

 

 

 

Cu puțin noroc (și nu numai) reușim să terminăm liceul, yeeei, absolvire, gata cu trezitul de dimineață, gata cu profesorii enervanți (sau mai puțin), gata cu testele și tezele, când undeva în colțișorul minții nostre apare ideea de facultate (realitatea e că această idee apare uneori chiar prea devreme).

Eu, proaspăt absolvent, vă spun din propria experiență, că alegerea facultății este o decizie importantă și dacă alegem să urmăm o facultate, ar trebui să luam o decizie documentată și să ținem cont de câteva aspecte:

  1. Ce vă place să faceți? Ce vă pasionează? Acest aspect mi se pare cel mai important. Dacă veți alege o facultate pe care o faceți din orice motiv, dar nu de plăcere, veți ajunge să nu mergeți cu plăcere, să nu vă puteți implica activ, să faceți totul doar pentru a promova, ca mai apoi să profesați într-un domeniu care nu vă face pasionează, iar probabilitatea să nu vă prea pricepeți este una destul de mare. Așadar, atunci când alegeți să mergeți la facultate, stați puțin pe gânduri, analizați-vă și alegeți ceea ce vă place să faceți.
  2. Planul financiar. În cazul în care nu vă permiteți să mergeți la facultatea la care vă doriți, luați în calcul posibilitatea de a aștepta un an, în care să faceți banii necesari și abia mai apoi să optați pentru o facultate. Știu că (aproape) toată lumea spune că pierdeți un an din viață, sau că e mai în regulă să mergeți la facultate cu tinerii din generația voastră, însă să știți că merită să pierdeți anul (sau anii), pentru a vă urma visul sau pentru a face ceea ce vă doriți. Dacă aș putea să dau timpul înapoi, eu aș alege să pierd un an, ca mai apoi să pot urma exact ceea ce îmi doresc.
  3. Deplasarea. Dacă vreți să mergeți la facultate în altă localitate, ar trebui să luați în calcul toate aspectele deplasării. Să vă gândiți cum vă va fi departe de casă, cât de departe a-ți fi dispuși să mergeți, care ar fi avantajele și dezavantajele și mai apoi să alegeți; cu cap, bineînțeles.
  4. Disponibilitatea job-urilor. Dacă nu aveți în gând o facultate exactă și vreți să optați între mai multe, documentați-vă – să vedeți cât este de răspândită poziția pe care urmează să o obțineți, pe piața muncii dar și care sunt condițiile pentru a putea profesa în domeniul dorit.

 

Așadar, dacă alegeți să urmați o facultate, înseamnă că nu ați terminat nici cu testele, nici cu trezitul de dimineață, probabil nici cu profesorii enervanți, așa că, baftă. Una peste alta, viața de student are farmecele ei, așa că enjoy! Și nu uitați, alegeți cu cap, este o alegere importantă pentru viața voastră.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.