Press "Enter" to skip to content

Cum influenteaza emotiile asupra comportamentului si dresajului cainelui. Studiu condus de Attila Andics

In ultima perioada oamenii de stiinta pun un accent foarte mare pe studii care demonstreaza legatura cainelui cu stapanul sau, incearcand sa explice de ce relatia acestora este una atat de puternica si nu doar. Aceste studii se fac si cu scopul de a descoperi efectul zgarzilor electrice pentru caini, in dresajul acestora. O echipa de cercetatori, condusi de Attila Andics au incercat sa compare, cu ajutorul rezonantei magnetice, creierul uman cu cel al cainelui – un lucru care n-a mai fost intreprins niciodata inainte.

Cercetatorii au inregistrat activitatea cerebrala la ambele exemplare ale experimentului in timp ce subiectii ascultau 200 de sunete diferite, atat pozitive, cat si negative. Astfel, s-a constatat: cainii raspund la emotii precum oamenii (ceea ce este un atu pentru dresajul acestora cu lese de dresaj) deoarece ariile cerebrale destinate acestui proces au localizare similara.

dresaj caini tehnici, zgarda

Cercetatorul si doctorul Andics sustine ca: „Aceasta metoda ofera un mod cu totul nou de a studia prelucrarea neuronala a semnalelor de catre caini. In sfarsit, incepem sa intelegem cum ne privesc cei mai buni prieteni ai nostri si cum evolueaza in mediul nostru social”. Acest fapt te ajuta la descoperirea celei mai bune metode de dresaj pentru catelul tau, precum si alegerea echipamentelor de dresaj canin potrivit animalului tau de companie.

In acelasi sens, au fost studiate creierele cainilor, ca prin urmare sa se demonstreze ca acestia sunt capabili sa perceapa iubirea si afectiunea, iar emotiile date se situeaza dincolo de interesul lor si instinctul de supravietuire.

Aceasta informatie, cu siguranta, iti va schimba atitudinea fata de prietenul tau patruped si te va ajuta considerabil la alegera unei metode corecte de dresaj.

Bazandu-ne pe acest studiu, am extras sfaturi pretioase pentru dresajul catelusului tau astfel ca acesta sa se integreze mai rapid in familia ta:

1.    Deoarece cainele este urmasul lupului, in famile, acesta va recunoaşte un singur stapan, acela care ii va da comenzile. Acest fapt este necesar pentru ca acesta sa nu devina confuz, ajungând în final să facă ce vrea.

2.    Un alt moment foate important este ca sedintele, fie acestea clasice sau cu ajutorul unei zgarzi electronice pentru dresaj, nu trebuie sa dureze prea mult timp deoarece câinii îşi pierd repede interesul.

3.    Sedintele de dresaj trebuie sa aiba loc atunci când animalul este odihnit si capabil să fie atent. Este de preferat ca momentul zilei să fie ales acelasi de fiecare data.

4.    Cainii simt foarte uşor emoţiile stăpânului, chiar si cea mai mica ezitare poate duce la un eşec total. De aceea, este foarte important ca sedinţele să se desfăşoare sub formă de joacă si doar cu emotii pozitive.

5.    Un alt aspect care nu trebuie trecut cu vederea este recompensarea cainelui de fiecare dată imediat după ce execută corect un truc, aceasta metoda este foarte importanta in dresajul cainilor. Recompensele alimentare sunt cele mai apreciate deoarece semnifica atentia stapanului, insa este bine ca acestea să aibă un conţinut caloric redus.

Bonus: Este foarte important ca atunci când patrupedul este certat, o altă persoana sa nu intervina pentru a-l imblanzi. 

Un caine, la fel ca un om, are o mare capacitate de a intelege si a invata in permanenta. De aceea, dresajul reprezinta un must-have ce contribuie la integrarea catelului in familie.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.