Press "Enter" to skip to content

Cum au aparut pantofii stiletto?

Fiecare femeie are in garderoba o pereche de pantofi stiletto pe care ii poarta cu mandrie ori de cate ori are ocazia. Acesti pantofi cu toc inalt si subtire au o istorie interesanta si au fost apreciati inca de la prima aparitie din anul 1930. Denumirea stiletto a fost preluata din italiana, insemnand stilet, mai exact un pumnat foarte subtire care seamana ca si forma cu tocul acestor pantofi.

Cum se identifica o pereche de pantofi stiletto?

Ceea ce defineste o pereche de pantofi stiletto este tocul subtire si foarte inalt, insa nu toti pantofii cu toc se incadreaza in categoria aceasta, pentru ca stiletto respecta o serie de dimensiunea. Inaltimea variaza intre 2.5 cm si poate ajunge sa depaseasca 25 cm. in aceasta situatie pantofii au si platforma astfel incat sa sustina bine piciorul. Un alt aspect care diferentiaza genul acesta de pantofi de altii este diametrul tocului care trebuie sa nu depaseasca 1 cm. Tocurile au interiorul realizat dintr-o tija de metal sau aliaje din otel care sa poata oferi suport piciorului la inaltimi mari. Chiar daca initial pantofii stileto erau caracterizati in functie de toc, ulterior, acesti pantofi au fost caracterizati si de varf, care trebuie sa urmeze in totalitate forma piciorului.

Istoricul pantofilor stiletto

Prima pereche de pantofi stiletto a aparut in 1940 cand au fost purtari de Mistinguett, o solista recunoscuta. Acesti pantofi au fost creati de Andre Perugia insa acesta nu a fost considerat creatorul lor. Roger Vivier a fost cel care a inventat in mod oficial acesti pantofi pentru a veni in compania hainelor concepute de Christian Dior in 1950. Acesti pantofi au fost pentru prima data mentionati in presa pe 23 septembrie 1953.

Roger Vivier a utilizat cele mai noi metode de constructie pentru tocuri utilizand anumite aliaje metalice care aveau scopul principal de a conferi o stabilitate suplimentara piciorului, atat de necesara pentru tocurile foarte inalte. Astfel, el a obtinut tocuri si mai subtiri decat cele utilizate anterior, pe care le numea ace, dar care erau mult mai stabile decat cele mai groase.

Pantofii au fost cei care au determinat numeroase controverse in timp, iar perceptia asupra lor s-a modificat in diverse perioade, in prezent stiletto fiind pantofii care exprima cel mai bine feminitate si eleganta, deoarece este creata iluzia unei siluete mult mai suple si a piciorului subtire si foarte lung.

Dupa disparitia lor din 1990 stiletto au revenit in trend din nou, in 2000, atunci cand femeile ii purtau atat in tinute casual cat si in tinute office. Asa cum indice tendintele, pantofii stiletto vor ramane mult timp prezenti pe piata, ei devenind un must have al oricarei garderobe pentru tinutele elegante. Pantofii stiletto pot fi gasiti intr-o varietate de designuri si culori, pentru a se integra corect in orice tinuta.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *