Press "Enter" to skip to content

Cum alegi un camion second hand? Ghid util pentru proprietarii de afaceri din sfera transportului de marfă

Anul 2020 a reprezentat o provocare pentru activitatea a numeroase industrii importante pentru economia României, printre care și pentru cea a transportului de marfă. Livrările au fost întârziate din cauza restricțiilor aplicate la nivel mondial, însă, chiar și așa, acest sector reprezintă un pilon esențial pentru țara noastră și nu numai. 

Potrivit statisticilor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (abrev. A.P.I.A.), doar în prima jumătate a anului 2020 au fost înmatriculate în România aproape 2.000 de camioane grele. Așadar, un business în domeniul transporturilor de mărfuri ar putea fi o oportunitate profitabilă pentru un viitor investitor. 

Dacă iei în calcul această idee de afacere, ar trebui să știi cum alegi un camion second-hand, precum și care sunt avantajele acestei opțiuni. 

Sfaturi pentru alegerea primului camion 

Achiziționarea camionului potrivit este o etapă crucială pentru dezvoltarea unei afaceri în aria transporturilor de mărfuri. Practic, aceasta este cea mai importantă resursă pentru operativitatea firmei care va fi înființată, deci alegerea sa necesită o atenție deosebită. 

Pentru început, trebuie să decizi dacă vei investi într-un camion nou sau într-unul second hand. Pentru fiecare dintre aceste opțiuni există, desigur, avantaje și dezavantaje, despre care îți vom vorbi în continuare. 

Cumpărarea unui camion nou 

Poate cel mai mare avantaj de care te bucuri atunci când alegi un camion nou este faptul că acesta vine însoțit de garanție. Pe de altă parte, prețurile camioanelor noi sunt foarte mari, ceea ce ar putea reprezenta un impediment important pentru antreprenorii aflați la început de drum. 

Cumpărarea unui camion second hand 

Pentru a pune bazele unei firme de transport de mărfuri, cumpărarea unui camion second hand poate fi o variantă foarte bună. Poți găsi camioane rulate de la companii prestigioase din acest domeniu, astfel că poți avea încredere că ai făcut o investiție rentabilă. Ba chiar mai mult decât atât, cei de la Scania oferă camioane de vânzare, rulate, cu o garanție internațională de 12 luni inclusă în preț și cu posibilitatea de returnare a vehiculului după un an. Așadar, achiziția unui camion la mâna a doua este o soluție cât se poate de avantajoasă. 

Criterii de luat în calcul la achiziția unui camion rulat

 

Achiziția de camioane second hand în România este o esențială pentru o piață a transporturilor precum este cea din țara noastră. Totodată, această variantă reprezintă o alternativă inteligentă pentru deținătorii de afaceri în domeniul transporturilor de mărfuri care vor să economisească bani cu investiția inițială. Pentru a face cea mai bună alegere când vine vorba de camioane rulate, trebuie, însă, să ai în minte câteva aspecte legate de:

  1. Preț 

Dacă este prima dată când achiziționezi un camion rulat, un vehicul disponibil la un preț foarte redus este o alegere cât se poate de tentantă. Însă, de regulă, cel mai ieftin produs din ofertă nu este și cel mai rentabil, așadar ia în calcul rentabilitatea investiției pe termen lung. Desigur, bugetul disponibil este criteriul esențial în funcție de care să te decizi asupra modelului de camion pe care îl vei cumpăra, însă poți apela la diverse soluții de finanțare chiar dacă nu deții toate resursele financiare necesare unei investiții mai mari. De exemplu, cei la Scania solicită un avans de doar 5% pentru achiziția de camioane rulate. 

  1. Opțiuni suplimentare de finanțare 

Nu întotdeauna antreprenorii începători dețin banii necesari pentru a porni un business în domeniul transportului de mărfuri, însă există câteva companii în România care oferă posibilități de finanțare destul de avantajoase. Poți lua în calcul și achiziția de camioane în leasing, caz în care te sfătuim să găsești un dealer care oferă taxe de administrare negociabile, dobânzi și cote de asigurare preferențiale. 

  1. Vânzător

Foarte important atunci când cumperi un camion la mâna a doua este să știi detalii despre vânzător, fie el persoană fizică sau o companie de profil. Recomandat este să eviți comercianții particulari și să te orientezi către ofertele firmelor specializate, care există pe piață de ani de zile. Este foarte ușor să cazi în plasa așa numiților ”samsari auto” când alegi vehicule rulate, mai ales în România. 

  1. Starea tehnică 

Este de la sine înțeles faptul că un camion second hand care are deja câteva sute de kilometrii parcurși nu va oferi aceleași performanțe precum unul nou. Însă, dacă optezi pentru această variantă sfatul nostru este să nu concretizezi achiziția înainte de a face o testare în service a vehiculului. 

  1. Puterea

Un lucru pe care trebuie să-l știi despre camioanele second hand este că ele își pierd din putere pe măsură ce motorul se uzează. Pentru a evita această neplăcere, mizează pe camioane rulate de mare putere, mai ales dacă activitatea firmei tale necesită tranzitarea unor zone cu relief montan ori caracterizate de condiții meteo dificile. 

  1. Confortul 

Deși ai putea crede că un vehicul destinat transportului de marfă nu trebuie neapărat să ofere confort, aceasta este o condiție esențială pentru bunul mers al afacerii. Motivul? este cât se poate de evident, credem noi: șoferii angajați petrec foarte mult timp la volan, iar un camion care îndeplinește standardele minimale de confort sunt un factor care le influențează pozitiv calitatea muncii. 

Concluzii 

Afacerile din domeniul transporturilor cu camioane sunt tot mai profitabile. Tot mai multe persoane decid să își deschidă o astfel de afacere. Dacă și tu te numeri printre ele, trebuie să știi că atunci când îți achiziționezi camioanele din flotă trebuie să ții cont de o mulțime de detalii extrem de importante, cum ar fi prețul, siguranța și confortul oferit de vehiculele în cauză. Dacă bugetul este un impediment pentru o primă investiție, optează pentru camioane rulate și pentru soluții de finanțare avantajoase pentru cumpărător. Ideal este ca, atunci când alegi un camion potrivit pentru a pune bazele afacerii tale în transportul de mărfuri să te gândești la rentabilitatea investiției pe termen lung. 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *