Press "Enter" to skip to content

Culoarea luminii, cel mai important element când alegem becurile cu led

Casa este un loc sigur și confortabil unde ne întoarcem seara pentru a ne reface forțele după o zi lungă și de multe ori solicitantă la job sau la școală. De aceea ea trebuie să fie foarte primitoare. Iar acest lucru se poate realiza inclusiv cu ajutorul corpurilor de iluminat, indiferent că vorbim de lustre de interior, plafoniere, spoturi cu leduri colorate, benzi led, candelabre, veioze, lămpi de birou sau lampadare de interior.

Dozarea corectă a luminii conduce la personalizări deosebite ale casei

Dacă suntem puțin creativi, vom reuși ca modelând cu abilitate lumina furnizată de dispozitivele moderne cu becuri led să ne facem locuința mai frumoasă, mai confortabilă și, de ce nu, mai spațioasă, din punctul de vedere al percepției noastre vizuale, chiar și atunci când nu este prea mare. Este o cale mult mai simplă și mai puțin costisitoare decât să recurgem la soluții ce implică zugrăvitul costisitor cu niște nuanțe speciale, să cumpărăm mobilă pe comandă care să păcălească ochiul sau să folosim oglinzi.

Dacă facem un plan inițial bine fundamentat, cu niște costuri mult mai mici, jucându-ne cu temperatura culorii ledurilor, cu zonele din casă foarte luminoase, aflate în penumbră sau chiar în umbră, vom putea să ne personalizăm locuința într-un mare fel.

Ați auzit de metamerism?

Lumina pe care o alegem să o folosim în casele noastre poate avea un efect enorm asupra modului în care percepem culoarea deoarece este creată de modul în care obiectele reacționează la anumite lungimi de undă ale luminii. Aceasta proprietate se numește metamerism. (METAMERÍSM s. n. 1. metamerie (2). 2. (pict.) schimbare a culorii unui obiect (tablou) privit în lumini diferite. (< fr. Métamérie) – sursa: MDN ’00 (2000)  

Pentru că nicio culoare nu este percepută singură, orice tip de lumină, fie ea naturală sau artificială, afectează percepția noastră. Când vă gândiți ce sursă de lumină artificială să folosiți în casa dvs., este important să vă gândiți profund cum va îmbunătăți sau, din contră, va diminua, schema de culori a camerei.

Dacă culoarea pereților este roșie, bordo sau tonuri de pământ , culorile calde sunt cele mai potrivite.

Dacă nuanța este de albastru sau verde, mai degrabă folosiți o lumină cu o temperatură neutră.

Pentru a scoate în evidență căldura pereților, alegeți corpuri de iluminat care să utilizeze becuri cu leduri care au o temperatură de culoare caldă (albă)  înscrisă în intervalul 2400K – 3000K. Cu cât scade numărul de grade pe scara Kelvin, cu atât mai caldă va fi temperatura culorii luminii. Și invers.

Pentru a spori vibrația culorilor vopselei mai reci, puteți alege un alb rece. Totuși, nu treceți de o temperatură neutră de maxim 4000K, deoarece s-ar putea să nu vă simțiți foarte bine într-o asemenea odaie din casă. O puteți utiliza în baie sau pe hol, eventual într-un atelier, dar nu în sufragerie sau în dormitor.

Măriți sau micșorați un spațiu cu ajutorul culorilor 

Alegerea culorilor calde este indicată pentru pentru odăi mici și a celor întunecate pentru spații mari. Încăperile cu destinație de locuit unde există multe culori închise tind ca să  absoarbă mai multă lumină decât o cameră cu pereți și obiecte de culoare deschisă și ajung ca să arate plictisitoare dacă iluminatul nu este suficient de luminos. 

Având în vedere aceste elemente, veți putea alege acele corpuri de iluminat cu leduri care să fie în armonie cu stilul în care doriți ca să vă personalizați o parte sau întreaga casă.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *