Press "Enter" to skip to content

Creierul anticipă cu rapiditate evenimentele ce urmează să se întâmple

Ce se întâmplă când te uiți în sus și vezi o minge îndreptată spre tine? Fără să te gândești la asta , te rătăcești.Acest lucru se poată datora creierului nostru care trăiește în mod constant viața noastră pe repede înainte , jucând acțiunea în capul nostru înainte să se întâmple.
Oamenii explorează un mediu care se schimbă mereu .Creierul nostru compensează acest lucru prin prezicerea constantă a ceea ce se va întâmpla , spune Mattias Ekman, cercetător la Universitatea Radboud Nijmegen din Olanda. Am știut acest lucru o vreme , dar aceste predicții sunt de obicei asociative. Într-un studiu publicat astăzi în revista Nature Communications, Ekman și alți oameni de stiintă s-au axat în schimb pe modul în care creierul prezice mișcarea. Deci, au folosit scanarea pe creier pentru a observa ce se întâmplă atunci când participanții văd un punct aflat în mișcare.

Cei 29 de voluntari au privit un punct alb de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Punctul a plecat de la stânga la dreapta și apoi a inversat direcțiile. Voluntarii au privit punctul pentru aproximativ cinci minute, în timp ce oamenii de stiintă au folosit ultra-rapid fMRI pentru a le scana creierul . În acest fel, cercetătorii știu ce model al activității creierului a fost activat în cortexul vizual în timp ce ei au privit punctul.

După aceste cinci minute, cercetătorii au arătat numai începutul secvenței voluntarilor. Aici, scanările au arătat cum creierul “completează” complet secvența și o face la dublul ratei evenimentului real. Deci, dacă un punct a durat două secunde pentru a trece prin ecran, creierul a prezis întreaga secventă într-o secundă. “De fapt încercați deja să anticipați ce se va întâmpla”, spune Ekman. “Aceste predicții sunt ipotetice, deci într-un fel încercați să generați noi amintiri care să corespundă viitorului”.

Studiul este un amestec interesant de cercetare asupra percepției și memoriei vizuale, spune neurologul Arjen Alink, care nu a fost implicat în studiu. “Rezultatele sunt destul de frapante, pentru că m-am așteptat la un rezultat mai subtil”, spune el. “Dar efectul nu este minor.”

Desigur ,evenimentele din lumea reală sunt mult mai complexe decât un punct care se deplasează pe ecran. „Este dificil să transferăm acest lucru în viață reala” spune Ekman. Așadar întrebarea este dacă creierul nostru este capabil să facă previziuni mult mai complexe.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *