Press "Enter" to skip to content

ControlTB, proiectul care consolidează controlul tuberculozei în România

Controlul tuberculozei reprezintă o prioritate pentru specialiștii din România, dar și pentru cei din afara țării, afecțiunea fiind ușor transmisibilă.

Pentru a reduce numărul cazurilor și a aduce serviciile medicale acordate pacienților care suferă de TBC la același nivel în întreaga țară, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta împreună cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate derulează programul ControlTB (www.controltb.ro), finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2021. 

Această acțiune susține consolidarea controlului tuberculozei prin creșterea competențelor profesioniștilor din domeniu.

Activitățile proiectului ControlTB

ControlTB contribuie la îmbunătățirea furnizării serviciilor de sănătate în arii de intervenție relevante pentru grupurile sărace sau vulnerabile. 

Medicii și asistenții participă la cursuri teoretice și practice în țară, susținute de profesioniști naționali și internaționali. 

Pentru a face schimb de experiență cu profesioniștii din cadrul Uniunii Europene și pentru a aduce serviciile medicale din România la nivel european, o parte dintre absolvenți participă la congrese în afara țării.

În 2020, programul ControlTB va susține:

  • 3 cursuri adresate medicilor pneumologi,
  • 2 cursuri adresate medicilor de familie,
  • 14 cursuri adresate asistenților medicali din rețeaua de pneumoftiziologie,
  • 1 curs adresat personalului de laborator.

Persoanele din întreaga țară implicate în depistarea și managementul cazurilor TBC sunt încurajate să se înscrie: 

  • medici de familie, 
  • medici pneumologi, 
  • asistenți medicali, 
  • personal medical de laborator.

Înscrierile se pot face cu ușurință, online, accesând website-ul proiectului.

Comunitatea medicilor și persoanelor interesate de sănătate

Atât profesioniștii din domeniu, cât și persoanele interesate pot să acceseze pagina de Facebook a proiectului ControlTB pentru a afla informații utile despre tuberculoză.

Pagina cuprinde sfaturi pentru prevenire, prezintă riscurile pe care le au persoanele care suferă de alte afecțiuni și, bineînțeles, date despre cursurile susținute și impactul lor asupra populației.

Această pagină poate fi urmărită pentru a vedea în timp real ce fac profesioniștii din domeniu pentru a diagnostica, trata și reduce numărul cazurilor de tuberculoză. 

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă, frecvent întâlnită, provocată de bacilul Koch, numit și Mycobacterium tuberculosis. Se poate trata complet, însă dacă pacientul nu se prezintă la doctor sau nu îi urmează indicațiile cu strictețe, afecțiunea poate fi fatală. 

TBC-ul atacă cel mai des plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, precum sistemul nervos central (meningite), ganglionii, rinichii, oasele sau pielea.

Cum se manifestă tuberculoza

În stadii incipiente, tuberculoza este asimptomanică sau simptomele se pot asocia eronat cu alte afecțiuni.

Tusea, care durează mai mult de trei săptămâni reprezintă primul semn. Aceasta este seacă inițial, ulterior cu expectorație. Afecțiunea este însoțită rar de temperatură ridicată, cel mai frecvent stare subfebrilă (sub 38 grade), oboseală, transpirație, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate, iar femeile pot să sufere de amenoree (tulburare a ciclului menstrual lunar).

Adesea, tuberculoza se depistează „accidental”, în urma unor controale de rutină. 

Cum se transmite tuberculoza

O persoană bolnavă, cu o formă activă de tuberculoză, în momentul în care tușește, răspândește microbi de tuberculoza, iar aceștia plutesc în aer câtva timp. Microbii sunt prezenți în picăturile de salivă eliminate și pot infecta persoanele din apropiere.

Cele mai contagioase forme de TBC sunt cele cavitare și cele extensive, la care se identifică bacili de tuberculoză la examenul microscopic al sputei. 

În urma diagnosticării și începerii tratamentului, un pacient devine necontagios în câteva zile, însă este recomandată izolarea și monitorizarea acestuia timp de cel puțin două săptămâni.

Impactul proiectului ControlTB 

Necesitatea unui program care contribuie la controlul tuberculozei este vitală.

Numărul cazurilor adulților afectați de TB depășește 10.000. Bucureștiul prezintă cei mai mulți pacienți diagnosticați, fiind urmat de Iași și Dolj. 

Cazurile depistate tardiv, cu cele mai grave forme, sunt prezente adesea în zonele afectate de sărăcie și au șanse mari să devină povești tragice, afecțiunea fiind contagioasă și fatală dacă nu este tratată.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta contribuie activ la depistarea și reducerea cazurilor din întreaga țară, oferind servicii medicale de înaltă calitate, iar cursurile oferite prin intermediul proiectului ControlTB asigură formarea profesioniștilor implicați. 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *