Press "Enter" to skip to content

Combinatiile perfecte de vin rosu si mancare

Vinul dulce poate fi o companion grozav pentru o multime de preparate, in special pentru cele care provin din sudul Asiei si India. Orice tip de vin se poate produce dulce, fiind vorba doar de tehnica folosita de vinificator, insa exista si unele soiuri de struguri care de cele mai multe ori dau viata unor vinuri dulci precum Riesling sau Muscat Ottonel.

Oricine poate face un test simplu pentru a se convinge ca vinul servit este potrivit cu mancarea. Poti lua o gura de mancare pe care sa o mesteci putin, iar apoi sa adaugi putin vin, iar atunci cand acesta vine ca o aroma suplimentara ce se imbina de minune, atunci vinul este potrivit cu preparatul respectiv. Vinul dulce se potriveste cu diferite tipuri de mancaruri, incepand de la cea picanta, in special atunci cand vinul are o concentratie scazuta de alcool si se serveste rece. Si alaturi de mancarea sarata este ideal pentru ca ajuta la producerea unui contrast intre dulce si sarat.

Mai mult, vinurile dulci cu un nivel ridicat de aciditate sunt numai bune alaturi de preparate acre pentru ca se remarca pe langa sosurile pe baza de otet. Totodata, vinurile dulci cu o corpolenta usoara spre mediu pot fi servite langa preparate din carne similare sau langa tofu. Si sosurile dulci precum cele asiatice pot fi un partener ideal pentru un asemenea vin, iar cand vine vorba de desert, este ideala evitarea ciocolatei intrucat caramelul, prajiturile cu cocos si cu fructe sunt mai bune.  

De exemplu, un vin obtinut din struguri Muscat Ottonel poate fi servit alaturi de o tarta cu mascarpone pentru ca acesta este mai dulce decat alte vinuri din aceeasi categorie. De regula, acest vin contine intre 90 si 120 de grame pe litru, similar cu Cola, insa pentru ca aciditatea este mai scazuta decat in cazul sucului, perceptia dulcetii este evidentiata. Gustul vinului este foarte delicat si nu se va remarca in fata unei tarte bogate in ciocolata, astfel ca merita servit alaturi de deserturi cremoase cu arome discrete de caramel, vanilie sau cocos.

Opteaza pentru un vin rosu dulce pe care il poti servi alaturi de diferite preparate. Dealu Mare, zona viticola care gazduieste Crama Budureasca este bine cunoscuta pentru calitatea vinului rosu dulce care se produce din strugurii cultivati aici. Fiecare detaliu conteaza si isi lasa amprenta asupra vinului obtinut, de la sol, clima si altitudine pana la priceperea podgorenilor si a oenologului. Cabernet Sauvignon din gama Origini este un vin de inalta calitate obtinut din struguri culesi tarziu, la maturitate deplina, la final de noiembrie. Astfel, strugurii au timp sa acumuleze o cantitate mare de zaharuri, de circa 280 de grame pe litru si se vinifica in dulce pentru obtinerea unui vin de desert plin de eleganta. Vinul se matureaza timp de jumatate de an in baricuri de stejar pentru obtinerea complexitatii pentru care este atat de apreciat.

Ne incanta astfel prin culoarea sa rosu rubiniu inchis, dens, care se deschide in pahar si se remarca cu aromele de mure proaspete, senzatiile ierboase si lemnul de stejar afumat. Gustul aminteste de coacaze negre, zemoase, prune uscate si radacina de raculet. Taninurile sunt dulci, dar ferme si pun in valoare finalul armonios si plin de eleganta. Acest vin este un desert exceptional, asa ca merita servit ca atare, dar este ideal si alaturi de diferite prajituri fine pe baza de ciocolata sau fructe. Pentru ca toate calitatile vinului sa fie evidentiate se recomanda servirea sa la o temperatura intre 16 si 18 grade.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *