Press "Enter" to skip to content

Ce trebuie sa stii despre endodontie?

Provenind din limba greaca, termenul „endodontie” este foarte important, acesta fiind format din doua cuvinte si anume „dontia”, insemnand dinte si „endo”, insemnand inauntru. Endodontia se ocupa asadar cu tratarea afectiunilor care apar in interiorul dintelui si anume afectiunile caracteristice pulpei dintelui. Endodontia se mai ocupa si  cu diagnosticarea, prevenirea, dar si tratamentul patologiei pulpare. Fiind situata in interiorul dintelui, pulpa dentara este un tesut compus din nervi, diverse alte tesuturi, dar si vase de sange. Situata la nivelul canalelor radiculare, pulpa coronara este continua intr-un spatiu numit camera pulpara, rolul acesteia fiind unul senzorial si anume ca asigura sensibilitatea dintelui, oferind si un rol formativ, dar si unul nutritiv.

Microbii din saliva au tendinta de a infecta pulpa in momentul in care apare o leziune serioasa din cauza unui traumatism. Atunci cand are loc inflamatia pulpara, precum si iritarea tesutului, apar si durerile care pot fi din ce in ce mai mari in situatia in care problemele dentare nu sunt tratate la timp. Avand o morfologie proprie, dintii pot prezenta una sau chiar 5 radacini, uneori chiar si unul sau sase canale. Se poate descoperi asadar la nivelul unei singure radacini, unul sau mai multe canale. Mai exista si numeroase canale laterale sau chiar accesorii in cazul unor dinti.

In timp, daca patologia nu este tratata, pacientul are parte de o agravare a acesteia, ce poate duce la distrugerea tesuturilor dure, precum si a tesuturilor de sustinere, lucru ce duce in final la pierderea dintelui. Durerea se intensifica de obicei pe masura ce leziunile sunt din ce in ce mai mari. Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestei probleme dentare este extinderea infectiei la nivel osos, lucru ce duce in final la aparitia unui numar foarte mare de complicatii, de aceea este necesara o interventie cat mai rapida, astfel incat sa se rezolve aceste probleme.

In situatia in care durerea s-a cronicizat, atunci poate aparea si absenta durerii. Cu toate acestea insa, becteriile continua sa avanseze catre os si e posibil sa aveti de-a face cu episoade dureroase, dar si mai putin dureroase pe masura ce se intampla acest lucru. Tratamentul endodontic este util pentru ca poate salva dintele si astfel sa scapati de posibila extragere a acestuia. Tendinta dintilor este de a avea mereu contact intre ei, de aceea daca dintele extras nu este inlocuit rapid, atunci dintii vecini au tendinta de a migra, lucru ce ar putea duce la aparitia unui numar mult mai mare de probleme. Toate aceste probleme de migrare a dintilor pot duce la probleme si mai mari care afecteaza in final ocluzia si anume muscatura sau chiar articulatia maxilarului, conform unui medic endodont Satu Mare.

Pentru a preveni aparitia acestor probleme grave, se recurge la realizarea unei proteze partiale fixe sau chiar mobile, precum si la un implant. Timpul de tratament este unul mult mai indelungat in situatia in care se intampla acest lucru. Medicul dentist ofera pacientilor diverse variante terapeutice pentru a trata cat mai eficient aceasta problema dentara.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *