Press "Enter" to skip to content

Ce să verifici înainte să închiriezi un apartament

Înainte să te muți cu chirie, este esențial să te asiguri că alegi oferta cea mai bună pentru tine. Cu siguranță te interesează în primul rând amplasarea apartamentului, cât de spațios este și cum arată, dar și costul chiriei. Totuși, nu contează doar aceste aspecte, ci și altele, care sunt la fel de importante. Doar dacă vei ține cont și de ele, vei avea garanția că ai făcut cea mai bună alegere și că nu vei avea surprize neplăcute.

Iată ce trebuie să verifici cu atenție înainte să semnezi contractul de închiriere.

Clauzele din contract

În momentul în care semnezi un contract de închiriere cu proprietarul, el este obligat să-l înregistreze la ANAF și să-ți dea și ție un exemplar. Evident, trebuie să citești cu atenție toate clauzele. Cele mai importante sunt:

  • Durata închirierii: dacă nu este menționat în contract un anumit termen până la care este valabilă închirierea, atunci contractul se consideră încheiat pe 1 an.
  • Garanția pentru apartament: poate varia de la valoarea pe o lună a chiriei până la valoarea pe 3 luni și este menită să acopere eventuale daune provocate de chiriaș în locuință. Proprietarul este obligat să-i restituie chiriașului această sumă la expirarea contractului, dacă apartamentul este lăsat în aceeași stare în care a fost preluat.

Starea apartamentului

Înainte să semnezi contractul, verifică atent starea în care se află apartamentul. În acest fel, nu vei fi nevoit să plătești din buzunar pentru remedierea unor avarii pe care nu le-ai provocat. Inclusiv instalațiile termice, electrice și sanitare trebuie inspectate cu atenție. 

Este important să știi că proprietarul este obligat să efectueze pe cheltuiala lui toate reparațiile necesare în apartament. Pentru asta, ideal ar fi să aibă o asigurare de locuință, astfel încât orice problemă care apare să poată fi rezolvată rapid și fără alte costuri. Pe piață există multe oferte de acest fel, prin urmare îl poți ajuta chiar tu pe proprietar să găsească cea mai bună asigurare de apartament sau casă. Evident, dacă tu vei provoca anumite stricăciuni în apartament, atunci costurile pentru reparații vor fi suportate de tine. 

Costul lunar al facturilor

Un alt aspect important, despre care trebuie să te informezi din timp, este costul facturilor lunare. Pe lângă chirie, va trebui să plătești toate cheltuielile cu apa, încălzirea, gazul, curentul electric și abonamentul TV sau de internet. Toate acestea se pot ridica la o sumă destul de mare, prin urmare trebuie să-ți calculezi atent bugetul. Cere proprietarului să-ți arate facturile lunare plătite de chiriașul de dinainte sau chiar de către el, ca să știi la ce să te aștepți.

Dacă vei avea în vedere toate aceste aspecte importante, cu siguranță vei găsi oferta de închiriere cea mai avantajoasă pentru tine.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.