Press "Enter" to skip to content

Ce sa faci daca ti-e rau de la bautura?

Chiar daca nu este ceva obisnuit, mai sunt si momente cand consumi alcool mai mult decat ar trebui, iar efectele mai putin placute sunt resimtite de organism a doua zi. Inainte de a lamuri daca este bine sau nu sa te antrenezi a doua zi dupa ce ai exagerat un pic cu consumul de alcool, este bine sa intelegi ce se intampla de fapt cu organismul tau de se simte atat de rau dupa ce ai petrecut zdravan.

Alcoolul este o substanta toxica si functioneaza ca un sedativ pentru organismul tau, ceea ce inseamna ca iti incetineste in primul rand functiile creierului, apoi elibereaza hormonii care dau starea de bine (endorfinele). Si miscarea ajuta la eliberarea acestor hormoni si nu e toxica.

Miscarea este buna intr-o astfel de situatie, dar nu in orice conditii. Alcoolul este si un diuretic puternic (adica deshidrateaza si elimina electrolitii esentiali), starea de rau pe care o resimti este reala si daca nu ai grija, antrenamentul fizic s-ar putea sa nu mai fie o idee chiar atat de buna. Aceasta deshidratare nu iti creeaza neaparat senzatia de sete si tu nu iti dai seama ca organismul are nevoie de apa, iar reinlocuirea fluidelor nu se face doar cu un pahar de apa. In cazul acesta sunt foarte bune bauturile speciale pentru sportivi, fiind destinate rehidratarii corpului rapid si eficient.

Pune sangele in miscare

In timpul mahmurelii timpul de reactie, coordonarea ochi-mana si echilibrul sunt afectate. Inca un motiv in plus sa nu apelezi la exercitii fizice mai complexe. Miscarea este foarte buna, iti pune sangele in miscare si ajuta la inlocuirea mai rapida a toxinelor, dar daca vrei sa “le elimini prin transpiratie” in urma unui antrenament intens nu este o solutie buna. Mananca ceva usor (vrei ca mancarea sa se digere cat mai repede, nu sa iti ingreunezi sistemul digestiv) si principala ta preocupare trebuie sa fie sa te hidratezi, mai ales in timpul miscarii.

Specialistii spun ca exista o varietate de solutii pentru starea de mahmureala, care difera de la un popor la altul. Tipica pentru zona balcanica, populara in Romania, ciorba de burta este „o sursa ieftină de proteine, saraca in grasimi, care abunda in saruri si fluide, grabind procesul de rehidratare dupa o noapte de petrecere”, dupa cum spun si reporterii The Sun. Tot ei mai spun ca „acelasi efect poate fi obtinut cu o supa de pui, cu un continut nutritional similar”.

Afla ce sa faci daca ti-e rau de la bautura.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Servicii SEO oferite de către profesioniștii de la serviciiseo.biz