Press "Enter" to skip to content

Ce materiale sunt utilizate cel mai frecvent în construcții?

Materiale de construcții folosite cel mai des în construcții sunt betonul, oțelul, lemnul sau zidăria. Însă fiecare dintre acestea are proprietăți diferite, cum ar fi greutatea, rezistența, durabilitatea și costul, ceea ce îl face potrivit pentru anumite tipuri de aplicații. Alegerea materialelor de construcții se face ținând cont de cost și eficiență, pentru a rezista la solicitările și sarcinile care acționează asupra structurii. În magazinul nostru de materiale de construcții care deservește județele Covasna și Brașov puteți primi recomandări calificate asupra tipului de materiale utilizate în fiecare proiect în funcție de dimensiunea și destinația clădirii.

Fabricarea materialelor de construcții este o industrie bine consolidată și standardizată, care asigură furnizarea de materiale de înaltă calitate pentru structurile din construcții. Producția materialelor de construcții folosite la structuri este supusă unor proceduri de control al calității care implică inspecție și testare conform standardelor naționale.

Una din responsabilitățile inginerului constructor este de a ”pregăti terenul” după specificațiile proiectului, coordonând inclusiv aprovizionarea materialelor de construcție, conform standardelor și dispozițiilor aplicabile în industrie. Specificarea calității și proprietății materialelor ce urmează a fi  folosite este o parte vitală pentru orice proiect.

Materialele de construcții se împart în două categorii: materiale de construcții naturale ( piatra și lemnul) și materiale de construcții artificiale (betonul și oțelul). Ambele categorii de materiale necesită de obicei un anumit nivel de preparare sau tratament, înainte de a fi utilizate într-un proiect structural. Iată și o listă cu materialele cel ma des folosite în priectele de construcții:

Betonul

Betonul este un material compozit obținut din amestecul de ciment și agregate (nisip și piatră spartă) cu apă. Calitățile betonului depind în mare parte de raporturile utilizate în amestecul acestuia. Prin urmare, furnizorii de beton oferă informații cu privire la proprietățile materiale și la rezultatele testelor de calitate pentru fiecare placă de beton.

Betonul proaspăt poate fi turnat în diferite feluri de mulaje pentru a prelua orice formă și acesta necesită un interval de timp pentru a se întări și a devein un material rezistent și tare, asemănător pietrei. Betonul are nevoie de o durată de până la 7 zile ca să se usuce în totalitate și să devină rezistent, iar procesul de întărire trebuie supraveghet atent, pentru a evita crăpăturile și reducerea proprietăților.

Betonul este foarte manevrabil și este ideal în aplicații care necesită rezistență și durabilitate. De exemplu, în construirea fundațiilor în care greutatea structurii are contact cu solul. Acest lucru necesită rezistență pentru a suporta sarcina și, de asemenea, durabilitate pentru a rezista la contactul cu solul din jur.

Betonul este foarte puternic atunci când este expus la forte de compresie, dar totodată fragil, având  rezistența la rupere destul de limitată. Betonul armat (beton cu armătură din oțel) are o rezistență mai mare și este mai potrivit pentru structuri, cum ar fi clădiri înalte cu mai multe etaje, poduri, drumuri, tuneluri și multe alte aplicații.

Oţelul

Oțelul este printre cele mai rezistente materiale de construcții disponibile, având o rezistență ridicată atât în stare de ​​tensiune, cât și în compresie. Se folosește în condiții ideale ca și cadru structural la clădirile înalte și la instalațiile industriale mari, datorită raportului său excelent rezistență-greutate. Oțelul structural este disponibil în forme standard, cum ar fi unghiurile, grinzile de profil I sau canalele C. Aceste elemente pot fi sudate sau conectate, folosind șuruburi de înaltă rezistență, pentru construcția unor structuri rezistente la forțe și deformări mari.

Oțelul este un material de construcții relativ scump, iar beneficiarii se înrtreabă mereu cum pot reduce greutatea șidimensiunile unor elemente de oțel din structură. Există și această posibilitate, dacă se reduce sarcina pe elemente sau se introduce suporturi vertical suplimentare, dar această decizie îi aparține inginerului condtructor. Oțelul se poate instala în mai puțin timp comparativ cu betonul și poate fi instalat în orice tip de mediu.

Lemnul

Lemnul a fost folosit ca material de construcții din cele mai vechi timpuri, de acum mii de ani, iar cu o întreținere corespunzătoare, construcțiile din lemn pot dura poate chiar sute de ani. Lemnul este o resursă naturală ușor de procurat și viabilă din punct de vedere economic, fiind ușor la greurtate și extrem de ușor de prelucrat. De asemenea, oferă o izolare termică foarte bună, ceea ce îl face un material de construcții des folosit pentru case și clădiri rezidențiale.

Elementele de lemn folosite în construcții sunt rindeluite și tăiate la dimensiuni standard. Lemnul dimensionat, cum ar fi cel de 5x10cm, 5x15cm, etc. este utilizat în mod obișnuit în construcția pereților și podelelor caselor. Lemnul de dimensiuni mai mari este denumit cherestea sau grinzi și este utilizat de obicei la construirea cadrelor unor structuri mai mari, cum ar fi podurile și clădirile cu mai multe etaje. Lemnul prelucrat este un alt tip de lemn utilizat în construcții care constă din diferite forme de lemn lipite împreună pentru a forma un material compozit folosit la aplicații specifice de construcție. Exemple de lemn prelucrat sunt lemnul laminat lipit (Glulam), placajul sau panourile din fibre.

Fiind ușor, lemnul nu este potrivit a fi folosit în scopul de a suporta sarcini grele și nu este ideal pentru anvergurile lungi. Nici pentru fundații și pereți de subsol nu este recomandată folosirea lemnului, fiind nevoie de un tratament prealabil al acestuia, ceea ce implică costuri mari. La o casă cu cardu din lemn, fundațiile și pereții subsolului sunt construiți de obicei din beton armat.

Zidăria

La construcțiile din zidărie se folosesc elemente individuale pentru a obține diferite structuri, la care se folosește de obicei mortar pentru a lega sau a lipi aceste elemente între ele. Cel mai obișnuit element folosit la proiectarea structurilor de zidărie este blocul de beton, cu armare verticală din oțel, dacă este nevoie. Zidăria rezistă bine la sarcini de compresie, ceea ce o face ideală pentru utilizare la construcția pereților portanți. Alte materiale pentru zidărie includ cărămida, piatra și blocul de sticlă. Zidăria este un material de construcții extrem de durabil și rezistent la foc, totuși poate fi vulnerabil, dacă mortarul sau manopera folosite sunt de calitate îndoielnică.

Folosirea pereților de zidărie au cunoscut o creștere ca pereți portanți în proiectarea clădirilor de birouri cu mai multe etaje. Pereții din zidărie cu ferestre sau deschideri au nevoie de grinzi orizontale sau de buiandrug pentru a acoperi greutatea peretelui deasupra deschiderii. Zidăria poate fi o alegere economică și pentru deschiderile mari din pereți dacă dimensiunile de încadrare și deschidere sunt rezonabile și lungimea segmentelor de perete nu sunt prea scurte.

Pereții portanți din zidărie pot fi stivuite unul peste altul pentru a construi clădiri cu mai multe etaje. Sarcina pe peretele de zidărie de la primul etaj este suma greutății tuturor pereților de deasupra acestuia. Prin urmare, peretele nivelului inferior trebuie să fie mai rezistent decât pereții nivelelor superioare. Acest lucru poate fi realizat prin întărirea golurilor din pereții de zidărie inferiori cu bare de oțel și mortar de beton. Barele de oțel așezate la o distanță mai strânsă asigură o rezistență mai mare pereților de zidărie.

Subiectul construcțiilor implică multe alte aspecte importante, dar sperăm că în rândurile de mai sus am reușit să acoperim informațiile de bază pentru o mai bună înțelegere a utilizării fiecăruia din materialele de construcții cel mai des folosite în industrie. Dacă activați în zona județelor Covasna și Brașov și aveți întrebări cu privire la oricare dintre aceste materiale sau dacă sunteți în căutarea unor materiale de construcții, nu ezitați să căutați magazinul nostru de materiale de construcții.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *