Press "Enter" to skip to content

Ce materiale putem recicla?

În acest moment atenția opiniei publice este îndreptată din ce în ce mai mult către problemele de mediu. Impactul semnificativ al deseurilor se manifestă sub forma modificărilor de peisaj, poluarea aerului, poluarea apei și a solului. Tocmai de aceea, fiecare om trebuie să acorde atenție reciclarii. Din articolul următor vei afla și tu care sunt materialele care se pot recla, diminunând astfel fenomenul de poluare.

Material plastic

Materialele plastice au o pondere de folosire pe plan mondial foarte mare, datorită avantajelor pe care acesta le prezintă: preţ de cost redus, greutate specifică redusă, manevrabilitate foarte mare, tehnologie de fabricaţie ieftină. Plasticul reprezintă însă o problemă foarte importantă pentru ţara noastră, datorită gradului redus de reciclare.

Știai că?

  • Aproximativ 30 % din plasticul produs este folosit pentru ambalare?
  • Prin arderea plasticului se elimină substanţe care produc boli de plămâni, iar într-o perioadă îndelungată pot îmbolnăvi ficatul, rinichii şi sângele?
  • Pungile de plastic nu sunt biodegradabile; ajunse în ocean, aceste pungi determina moartea animalelor marine care se încurcă în ele sau le înghit?

Oportunităţi de reciclare

Plasticul poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapiţerii, jucării, pâsle pentru industria textile, industria auto, folie industrială, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare şi nealimentare. Avantajele produselor realizate din plasticul reciclat constau într-un cost de fabricaţie mai ieftin faţă de cele realizate din materii prime.

Sticla

Reciclarea sticlei este o istorie fără sfârşit. Spre deosebire de materialele plastice sau hârtie sticlă aruncată poate fi reciclată la nesfârşit.

Știai că?

  • Sticla poate fi reciclată la nesfârşit fără să-şi piardă din calităţi?
  • Sticla ce trebuie folosită pentru recipienţi noi trebuie să fie sortata după culoare, să nu fie murdară şi să nu conţină agenţi de contaminare?
  • Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucăţele mici?

Oportunităţi de reciclare

Producătorii de recipiente din sticlă prefera să introducă cioburile în materialul brut deoarece temperatura din cuptor se reduce semnificativ. Praful de sticlă care nu mai poate fi utilizat la fabricarea altor recipiente poate fi valorificat prin realizarea vatei de sticlă, material foarte utilizat în izolarea termică şi fonică.

Aluminiu

Multe bunuri şi ambalaje sunt fabricate din metale – tablă, oţel şi în special aluminiu. Reciclarea aluminiului salvează 95% din energia necesară producerii lui.

Știai că?

  • Aluminiul este 100% reciclabil?
  • Reciclând 1 kg de aluminiu se salvează 4 kg de chimicale şi 14 kwh de electricitate?
  • Folia de aluminiu reciclată este folosită pentru a face diferite piese pentru maşini noi?

Oportunităţi de reciclare

Dozele aduse la centrele de colectare sunt concasate, balotate şi transportate la unităţile centrale de procesare. La instalaţiile de recuperare, cutiile zdrobite sunt încălzite iniţial pentru îndepărtarea umidităţii şi apoi sunt încărcate într-un cuptor de retopire. Metalul care rezultă este transformat în lingouri care apoi sunt transferate în altă unitate de procesare şi trase în foi subţiri. Aceste foi pot fi refolosite pentru diferite utilităţi, în funcţie de necesităţile pieţei. În aceste etape de obţinere a lingourilor, respectiv foilor metalice, se va reduce semnificativ utilizarea resurselor naturale.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *