Press "Enter" to skip to content

Ce este un server si la ce foloseste?

Un server este un calculator conceput sa preia conexiuni si sa transmita date altor computere prin internet sau prin reteaua locala. Bineinteles, exista mai multe tipuri de servere, cu moduri de functionare mai mult sau mai putin similare.

Un tip foarte cunoscut este serverul web, care serveste pagini de internet unei aplicatii de tip client, numita browser web. Aceasta din urma este aplicatia pe care o folositi pentru a naviga pe internet. Dupa cum v-ati dat deja seama probabil, aceste servere ocupa un loc important in viata noastra de zi cu zi, chiar daca e posibil sa nu o realizam.

Serverele, fiind un mijloc de transport al datelor, au limitari in ceea ce priveste capacitatea, asa cum au si mijloacele de transport rutier in realitate. Prin urmare, un astfel de computer poate deservi o persoana, precum o bicicleta, 4 (precum o masina) sau 50 (ca un autobuz).

Descopera servere sh sau servere refurbished la cele mai bune preturi pe server-config.ro

Tipuri de servere

Un server des folosit si foarte util este cel pentru transfer de fisiere. Acesta contine fisiere care sunt mai apoi distribuite catre alte computere in retea. Aceste fisiere sunt stocate si gestionate intr-un mod corespunzator, partajarea lor in retea insemnand un avantaj ce consta in rapiditatea cu care acestea sunt accesate.

Un server de print este unul care este conectat la o imprimanta. Acesta este folosit, asa cum ii spune si numele, la imprimare. Alte calculatoare de tip client pot accesa imprimanta prin server pentru a tipari diverse documente.

Alt tip de server foarte des utilizat de catre multi dintre noi este serverul de aplicatii. Acesta are rolul de a stoca si rula aplicatiile folosite de catre utilizatori. Cel mai  bun exemplu in acest caz il reprezinta internet bankingul. Daca ati intrat vreodata pe pagina pusa la dispozitie de catre banca dvs. pentru a verifica starea contului, atunci ati folosit si un server de aplicatii.

Serverul de email este altul care nu necesita prea multa prezentare. Acesta trimite si primeste mesaje de tip email.

Lista aceasta poate continua, deoarece sute de alte tipuri de servere speciale functioneaza pentru a oferi diverse servicii.

Retele alternative de dispozitive

Desi relatia client-server este una raspandita, in special in cazul site-urilor web si a serviciilor (cum ar fi aplicatia de internet banking care iti permite sa iti verifici starea contului), o retea poate folosi in schimb o retea P2P (peer-to-peer). In acest tip de retea, toate dispozitivele conectate pot functiona atat ca server, cat si in postura de client, in functie de nevoi.

O astfel de retea are avantajul unei confidentialitati sporite a datelor si traficului. Dezavantajul sau principal este dificultatea de functionare la cresterea traficului. Acest dezavantaj este dat de limita latimii de banda a dispozitivelor din retea, in cea mai mare parte. In general problemele in ceea ce priveste performanta acestui tip de retea apar atunci cand numarul de dispozitive conectate greste, P2P fiind o solutie potrivita mai ales atunci cand sunt implicate putine device-uri.

 Mai mult, desi confidentialitatea poate fi protejata mai bine, virusii si alte tipuri de software rau intentionat se pot transmite cu usurinta.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *