Press "Enter" to skip to content

Ce este osmoza inversa industriala si pentru ce aplicatii este destinata

Procesul de osmoza inversa este o tehnologie folosita pentru indepartarea impuritatilor din apa, prin intermediul unei membrane semipermeabila, care permite  trecerea apei dar nu si trecerea reziduurilor sau altor contaminanti din apa. Astfel,  sub actiunea unei presiuni mari, doar moleculele de apa pura vor putea trece prin membrana, in timp ce impuritatile raman in apa care va fi evacuata  la canalizare. Apa obtinuta va fi de foarte buna calitate, cu o puritate de 99,9%.

Un  sistem de osmoza inversa include pe admisie un cartus si doua indicatoare de presiune, o pompa de inalta presiune care este multietajata cu zgomot redus, mod de protectie la presiune scazuta sau lipsa de apa.

Membranele osmozei sunt introduse de regula in carcase confectionate din material compozit sau din otel inoxidabil,  rezistente la inalta presiune.

In ce domenii se poate utiliza statia de osmoza inversa?

Statia de osmoza inversa industriala, este destinata pentru aplicatii diverse, precum:  industria produselor cosmetice, spitale, produse farmaceutice, hoteluri, alimentarile cu apa a cazanelor, industria electronica, industria panificatiei, industria lactatelor, industria finisarii metalelor, fabrici pentru produse de papetarie, laboratoare, procesarea fotogenica, horticultura, produse alimentare si bauturi, aparate de realizat gheata, umidificatoare, etc.

Ca sa fie complet, un sistem de osmoza inversa implica mai mult decat unitatea de osmoza inversa in sine. O solutie completa va implica si pretratarea, statia de osmoza inversa industriala, distribuirea si depozitarea apei care a fost tratata si postfiltrarea apei. Aceste metode pot varia in functie de calitata apei si de cerere.

Un sistem de osmoza inversa industrial este proiectat pentru a face parte dintr-un sistem global de curatare si purificare a apei, utilizat in aplicatii industriale si comerciale. In functie de cerinte, statiile de osmoza inversa sunt disponibile cu debite de productie variate.

Succesul unei statii de osmoza inversa este determinat de sistemele de pretratare. Pe langa filtrarea multimedia folosita pentru indepartarea solidelor in suspensie, sunt utilizate frecvent statii de dedurizare. Aceste sisteme de dedurizare sunt dimensionate pentru eliminarea duritatii din apa bruta, iar prin urmare, pentru a atenua pe cat posibil colmatarea membranelor osmotice.

Mai exact, dedurizatoarele de apa vor inlocui ionii de magneziu si calciu, cu ioni de sodiu. Datorita faptului ca sodiul nu se va depune si nu va avea reactie cu agentii de curatare, problemele care pot fi generate de apa dura vor fi rezolvate. Pentru ca acest transfer sa fie posibil, apa care circula prin instalatie va fi trecuta printr-un mediu care va favoriza schimbul de ioni. Capacitatea mediului de a efectua schimbul de ioni, va fi regenerata prin intermediul unei solutii saline. Frecventa cu care se va produce aceasta regenerare va fi determinata atat de debitul de apa cat si de duritatea apei care va fi procesata.

Apele subterane trag din pamant minerale precum calciu si magneziu. Apa cu un nivel ridicat de calciu, va bloca  in timp tevi cu minerale acumulate. Apa dura nu va afecta doar instalatiile ci are efecte negative si asupra lucrurilor pe care le speli sau asupra sanatatii tale, deoarece, pe langa calciu si magneziu, in apa se mai pot gasi si alte minerale care o pot contamina.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *