Press "Enter" to skip to content

Ce este geamul termopan?

Geamul termopan este denumirea perfecta  pentru un geam tip „sandwich” format din doua sau mai multe foi de sticla lipite prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor membrane cauciucate.

Geamul termopan este un geam cu calitatea de izolare termica deosebita si care are proprietatea de a oferi transparenta necesara spatiilor vitrate. Acest produs poate fi intalnit sub diverse calitati care vor influenta in mod evident pretul tamplariei.

In primul rand, sticla folosita pentru acest tip de geam poate fi trasa sau float. Sticla trasa se obtine printr-un proces mai invechit si are mult mai multe defecte in ceea ce priveste claritatea, este des intalnita deformarea de imagine sau efectul acela de curcubeu. Sticla float este la un pret mai ridicat insa elimina aceste defecte.

Este indicat sa achizitionati tamplarie in care geamul sa aiba o bagheta de 16 mm grosime. In acest caz, se va obtine un mediu interior suficient de voluminos pentru a izola bine incaperile. Grosimea foilor de sticla influenteaza caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenta la impact ale geamului termopan. Cel mai des se foloseste geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale caselor. Pentru terase sau ochiuri de geam de peste 2 m2 este indicat sa folositi macar geam de 6 mm sau chiar tip duplex 3.1.3 .

Rezistenta la efractie poate fi marita prin intermediul unei folii speciale aplicata pe interiorul foii exterioare  geamurilor inaintea sigilarii. Atunci cand tamplaria este montata inclinat sau in medii cu risc, sticla folosita trebuie securizata foarte bine, astfel incat in cazul spargerii, cioburile sa nu puna in pericol viata oamenilor aflati in apropiere.

Tipurile de geam

Modele de tamplarie din PVC sau Aluminiu

Este sticla cu strat functional de oxizi metalici depus prin procesul electromagnetic pe suprafata interioara a geamului float. Acest strat ridica proprietatile termoizolante ale geamului. Stratul, pe langa faptul ca reflecta o mare parte a radiatiei termice in interiorul incaperii, permite patrunderea maxima a energiei solare. De aceea geamurile reflexive, duplex, colorate in masa si cele mate sau cu model screen au pe partea din interior aplicata aceasta pelicula.

Reflexiv

Pelicula se depune pe sticla clara sau colorata in masa. Orientarea peliculei influenteaza valoarea reflexiei, precum si nuanta definitiva a culorii geamului (reflexii clare sau in culorile bronz, gri, verde si albastru inchis); Acest tip de geam asigura si o vizibilitate mai redusa in interiorul cladirii din exterior.

Antiefractie

Geamul stratificat se fabrica prin imbinarea plana a doua sau a mai multor foi de sticla cu unul sau cu mai multe straturi de folie polivinilbutiral, caracterizata prin rigiditate deosebita, adeziune si elasticitate. Se poate combina cu pelicula Low-E, pastrandu-se astfel confortul termic. In cazul spargerii geamului, cioburile raman prinse pe folie.

Colorat in masa

Este caracterizat prin efectul colorat atat in interior cat si in exterior si reflexia slaba a luminii.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *