Press "Enter" to skip to content

Ce este energia eoliană și cum este transformată ea în electricitate?

Energia eoliană, cea care transformă puterea vântului, o resursă inepuizabilă,  în electricitate este o sursă de energie esențială pentru viitor. Utilizarea vântului necesită construirea de parcuri eoliene, fie pe uscat (onshore), fie pe mare (offshore), cu zeci de turbine eoliene.

Inclusiv furnizorul de energie electrică se bazează pe energia produsă de turbinele eoliene. Aceste turbine eoliane sunt tot mai prezente și în țara noastră în ultimii ani, dar în continuare vă prezentăm cum funcționează acestea.

Cum se produce vântul?

Radiația solară nu afectează în mod egal suprafața pământului: unele zone sunt mai calde decât altele, iar în aceste zone aerul tinde să se ridice, creând zone cu presiune scăzută. În zonele mai reci, aerul coboară și cântărește mai mult, determinând zone de presiune. Diferența de presiune determină mișcarea aerului și creează vânt, un element atât de puternic ce poate fi folosit pentru a genera energie.

CE ESTE ENERGIA EOLIANĂ?

Energia eoliană este energia obținută cu ajutorul forței vântului. Cum? Printr-o turbină eoliană care transformă energia cinetică a curenților de aer în energie electrică. Energia este obținută în principal cu rotorul, care transformă energia cinetică în energie mecanică. Apoi, generatorul transformă această energie mecanică în energie electrică. Vorbim despre o energie regenerabilă, eficientă și sigură, care este cheia tranziției energetice și a decarbonizării economiei.

CUM FUNCȚIONEAZĂ TURBINA EOLIANĂ?

După cum am menționat deja, pentru a utiliza energia cinetică a vântului și a o converti în energie electrică, este necesară o turbină eoliană. Utilizarea optimă a acestor turbine (de obicei, o astfel de turbină are înălțimi cuprinse între 80 și 120 de metri) depinde de puterea vântului. Din acest motiv, parcurile eoliene (care reunesc un număr mare de turbine eoliene și fac posibilă obținerea acestei energii în cantități mari) trebuie să fie amenajate în locuri unde condițiile de vânt sunt predominante.

Turbinele eoliene trebuie să fie orientate în direcția vântului, ceea ce se face cu ajutorul unei palete pe nacelă. De acolo, forța curenților de aer va pune în mișcare cele trei părți principale ale turbinei eoliene:

·                Rotorul: compus din trei pale și bucșa care le unește, funcția sa este de a capta forța vântului și de a o transforma în energie mecanică de rotație.

·                Multiplicatorul: conectat la motor prin intermediul unui arbore, funcția sa este de a crește viteza de rotație de la 30 de rotații pe minut (rpm) la 1.500 rpm.

·                Generatorul: acest element este responsabil pentru transformarea energiei mecanice de rotație în energie electrică.

Fiecare dintre turbinele eoliene care alcătuiesc un parc eolian sunt legate între ele prin cabluri subterane care transportă energia electrică către o stație de transformare. De acolo este transportat în sistemaul energetic național și apoi la case, fabrici sau școli și alți destinatari, prin rețelele de distribuție ale diferitelor companii de electricitate.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *