Fiecare companie este obligată prin lege să minimizeze pe cât posibil riscurile ce pot apărea la locul de muncă. Obiectele de protecția muncii sunt un real ajutor pentru aceste companii, atât timp cât sunt alese cu responsabilitate, iar angajații știu cum și când să le folosească.
În funcție de domeniul de activitate, obiectele folosite și impuse de către legile în vigoare sunt diferite, dar la fel de importante. Securitatea la locul de muncă nu trebuie să fie doar o opțiune a angajatorilor, ci o obligație pe care aceștia o împărtășesc cu angajații.
Cei mai expuși riscului de accidentare sunt persoanele care lucrează în domenii precum siguranța publică, transporturi, construcții, utilități, depozite, producție și mentenanța drumurilor.
Nu trebuie să ne scape din vedere că fiecare industrie are propriile riscuri. Indiferent că este vorba despre mănuși antităiere sau despre un echipament de protecție antistatic, ele vor fi încadrate în echipamente pentru protecția angajaților.
Acestea trebuie sa fie oferite gratuit de către angajator către angajații săi. Mai mult decât atât, este important ca fiecare angajat să fie instruit astfel încât să știe cum poate să evite anumite incidente neplăcute atât pentru companie, cât și pentru persoana sa.
Echipamente pentru protecția capului
Obiectele cele mai folosite pentru a proteja cutia craniană sunt căștile de protecție și șepcile de protecție. De obicei vor fi întâlnite în construcții sau la cei ce lucrează în mine.
Acestea asigură siguranța unei zone vitale pentru buna funcționare a corpului uman. Ele pot apăra împotriva loviturilor din zona capului sau a temperaturilor extreme. Angajații au posibilitatea de a atașa o lanternă pe cască de protecție pentru o vizibilitate mai sporită, dar și pentru a putea fi văzuți la timp, mai ales în cazul celor ce lucrează pe șantiere aglomerate.
În zona capului se află și ochii. Adesea vom întâlni ochelarii speciali de protecție, viziere și măști de sudură. Protejarea ochilor cu echipamentul potrivit va permite diminuarea riscului de accidentare, cauzele fiind variate: razele aparatului de sudură, bucăți metalice de mici dimensiuni ce pot intra în ochi, resturi lichide chimice și multe altele.
Este foarte important să se aleagă echipamentul de protecție pentru domeniul specific de muncă, ca să nu se îngreuneze și micșoreze productivitatea.
În cazul celor ce poartă ochelari de vedere, există ochelari de protecție ce se pot purta peste ceilalți.
Tot în zona capului întâlnim și urechile, elemente foarte importante ce ne ajută să auzim. Astfel, mai ales în locurile de muncă foarte zgomotoase, se vor folosi antifoane interne și antifoane externe. Domeniile cele mai întâlnite sunt: aeroporturile, mecanicii și sunetiștii. Aceștia trebuie să se protejeze în momentul în care sunt expuși unui zgomot puternic.
Un nivel ridicat al zgomotului sau sunetului la locul de munca poate aduce leziuni grave, printr-o expunere frecventă sau îndelungată, unele fiind ireversibile. Fiecare dintre noi cunoaștem măcar o persoană care a lucrat pentru o perioadă îndelungată într-un mediu cu mult zgomot și care și-a pierdut din acest simț din cauza acestui aspect.
Echipamente pentru protecția mâinilor și a picioarelor
Cele mai des întâlnite obiecte ce se folosesc pentru protejarea mâinilor sunt mănușile rezistente la impact, cele de antităiere și cele antistatice. Pot fi întâlnite aproape în orice activitate atât timp cât pot apărea mici incidente care afectează productivitatea companiei și integritatea angajatului.
Este foarte important să avem grijă de mâinile noastre, fiind o parte a corpului ce o folosim în orice activitate. În funcție de munca desfășurată, se vor adapta și mănușile.
Încălțămintea de protecție previne riscul împiedicărilor sau alunecărilor pe suprafețele din incinta locului de muncă și vor proteja împotriva posibilelor obiecte foarte grele și ascuțite, ce pot penetra talpa piciorului.
Există și încălțăminte de protecție cu bombeu și lamelă, ce vor proteja cu siguranță degetele. Unele articole de încălțăminte vor avea talpa realizată dintr-un material special împotriva alunecării pe ulei, fiind una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le dețină, în special în mediile foarte solicitante, cum sunt construcțiile sau producțiile.
Printre cele mai folosite echipamente sunt pantofii, bocancii și cizmele de protecție, pantalonii termoizolanți și pantalonii ingifugi. Acestea oferă un grad ridicat de protecție angajaților care sunt expuși acțiunilor ce pot conduce la accidentări minore sau grave.
Șosetele reprezintă un accesoriu ce este trecut cu vederea de prea multă lume. În zilele friguroase de iarnă, va fi nevoie de șosete călduroase și flaușate. Există și sosește de vară care au proprietatea de a absoarbe umezeala, lăsând pielea să respire. Ele sunt de mare ajutor pe temperaturi caniculare.