Press "Enter" to skip to content

Care sunt obligatiile si responsabilitatile notarului

Sunt multe situatii in care avem nevoie sa apelam la un notar. Fie ca avem nevoie de legalizarea unor documente, dorim sa vindem sau sa cumparam o proprietate sau dorim o consultatie pe anumite teme juridice le putem rezolva doar cand ajungem la un cabinet notar.

Care sunt atributiile si responsabilitatile notarului si care sunt situatiile in care poti apela la competentele acestuia:

Pentru acte juridice si contracte

La solicitarea partilor, notarul este cel care redacteaza si autentifica actele juridice. Pentru a fi valabile, anumite contracte trebuie incheiate la un birou notarial. Este si cazul contractul de vanzare a unui bun imobil, a contractului de donatie, ipoteca si in general a oricarui contract care are ca obiect un bun imobil. 

Copii legalizate de pe inscrisuri

Copia legalizata a unui document original se obtine tot la notar. Aceasta copie autentificata de un notar ii permite unei persoane fizice sau jurideice sa isi dovedeasca un drept sau o calitate folosind acest document legalizat in locul celui original.

Procurile notariale

Atunci cand doresti sa imputernicesti o alta persoana (mandatar) cu dreptul de a incheia acte juridice in numele tau, tot ce trebuie sa faci este sa te adresezi unui cabinet notarial. 

Pentru mosteniri si drepturi de succesiune

Mostenitorii pot apela la un notar pentru a dezbate succesiunea de pe urma unei persoane decedate si sa obtina certificatul de mostenitor mult mai simplu decat daca ar apela la instanta de judecata. Succesiunea se poate face la notar doar daca mostenitorii nu isi contesta unii altora calitatea de mostenitor sau partea de avere care va reveni fiecaruia.

Divorturile

De cativa ani exista si in Romania exista posibilitatea de a divorta in fata unui notar, fara sa mai fie nevoie de un proces lung si costisitor in instanta de judecata. Chiar si atunci cand au copii minori, cei doi soti pot divorta la notariat. Durata divortului in fata notarului, indiferent ca implica sau nu copii, este de 30 de zile, aceasta fiind si cea mai rapida cale.

Consultatii juridice notariale

Pentru ca notarul public este un specialist in drept civil contractual si succesoral, poate da consulatii juridice in materie notariala si poate participa in calitate de expert desemnat de parti, la pregatirea si intocmitea unor acte juridice cu caracter notarial. Atat persoanele fizice cat si cele juridice pot solicitat consultatii juridice notariale. Acestea pot fi scrise sau verbale la solicitare sau in baza unui contract cu durata determinata.

Dar inainte de orice, prima obligatie a notarului atunci cand i se solicita unul dintre aceste servicii de catre clienti este sa verifice actele pe care va lucra pentru a observa eventualele neregului, sa ceara si sa ofere clarificari partilor asupra continutului actelor pentru a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele, in scopul prevenirii litigiilor ulterioare.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mission News Theme by Compete Themes.