Press "Enter" to skip to content

Care sunt functiile unui dedurizator?

Organismul uman este compus din apa in proportie de 60%, cu variatii, in functie de varsta sau gen. Tocmai din acest considerent, hidratarea zilnica este un procedeu esential pentru buna functionare a intregului organism.

Calitatea apei pe care o consumam este foarte importanta, de ea tinand totdata si starea noastra de sanatate.

De cele mai multe ori, apa nu are procentul optim de puritate, situatie in care trebuie sa intervenim asupra acestei probleme. In prezent, exista o serie de dispozitive care ne pot ajuta in acest sens, intr-un mod foarte usor de utilizat. Este vorba de dedurizatoare, echipamente ce au rolul de a deduriza apa dura, transformand-o in apa potabila si foarte buna pentru baut.

Apa dura este un real pericol pentru organele interne, provocand o serie de afectiuni grave. Acest lucru este cauzat de cantitatea mare de saruri, printre care amintim calciul si magneziul.

Principiul de functionare a unui dedurizator se bazeaza pe capacitatea acestuia de a elimina sarurile din apa. Un procent major de saruri duce la depunerea calcarului in zona renala, provocand complicatii in viitor.

Fiecare dintre noi a auzit cel putin o data de calculii renali, acele formatiuni ce se formeaza in cadrul rinichilor. Pentru a fi eliminati calculii renali, se apeleaza de cele mai multe ori chiar si la o interventie chirurgicala.

Pe teritoriul Romaniei, aproximativ 60% din locuinte sunt aprovizionate cu apa calcaroasa, un procent destul de semnificativ.

In prezent, solutia cea mai usoara pentru a preveni acest aspect negativ este reprezentata de instalarea unui dedurizator.

Acest dispozitiv are rolul de a preveni atat coroziunea, cat si depunerile de calcar, insa fara a schimba structura chimica a apei.

Pe langa faptul ca vom bea o apa curata, ne putem proteja si instalatiile sanitare din cadrul locuintei.

Atat conductele, cat si aparatura, pot sa acumuleze cantitati foarte mari de calcar si sa se deterioreze.

Dedurizatorul este un dispozitiv electronic cu un design placut si cu un consum mic de energie, deci nu va presupune costuri foarte mari de functionare.

Locul in care se monteaza acesta este coloana de apa, iar principiul de functionare a acestuia se bazeaza pe retinerea din apa a ionilor pozitivi de calciu si magneziu.

Odata cu acumularea unei cantitati foarte mare de calcar pe conducte si aparatura, creste si consumul energetic, cu aproximativ 20-30%, conform statisticilor.

Sa nu uitam nici de faptul ca presiunea scade semnificativ, daca spatiul din conducte devine din ce in ce mai mic, deci intregul sistem va functiona mult mai greu.

Printre dispozitivele casnice ce pot fi afectate de depunerea de calcar se numara boiler-ul, masina de spalat, chiar si cabina de dus.

De cele mai multe ori, indiferent de sursa din care provine, apa contine in continuare un procent de calcar mult mai mare decat cel admis.

Desigur, sedimentele nu pot fi observate cu ochiul liber, dar asta nu inseamna ca nu sunt prezente. Pot exista compusi din azot cu sulf, dar si elemente precum calcarul, clorul, manganul, fierul si chiar unele bacterii.

Pe langa defectarea aparatelor, vorbim si de propria noastra stare de sanatate, deci este un aspect pe care sa il luam in considerare.

Principalul procedeu de eliminare a impuritatilor din apa poarta denumirea de osmoza inversa industriala.

Dedurizatorul este un aparat ce functioneaza in orice conditii, insa tot ce trebuie facut este sa se adauge o cantitate de sare pastilata, la un interval de cateva luni.

Pentru a functiona cat mai bine, acest aparat necesita o sursa de alimentare optima si o conducta de canalizare. De asemenea, apa ce traverseaza dedurizatorul va trebui sa aiba o presiune de minim 2 bari.

Acest sistem de tratare a apei se va instala de catre o persoana specializata, pentru a fi siguri ca va functiona in parametri optimi, o perioada de timp cat mai indelungata.

Aproape in fiecare casa exista o centrala termica, ce asigura necesarul de caldura. Chiar si centrala poate fi afectata de depunerea de sedimente, scurtandu-i perioada de utilizare.

Dedurizatorul este un dispozitiv ce a devenit din ce in ce mai utilizat, deoarece prelungeste cu cativa ani durata de functionare a tuturor aparatelor electronice ce intra in contact cu apa, deci are un rol economic destul de important, atat in cadrul unui apartament, cat si a unei case.

Statiiile de dedurizare sunt concepute dupa standardele europene de functionare, ceea ce inseamna ca au o rezistenta indelungata si nu se deterioreaza cu usurinta.

In interiorul dedurizatorului se gaseste o rezerva de rasina, pe baza careia sedimentele si depunerile calcaroase sunt retinute din apa. Rasina va trebui inlocuita abia dupa 5 ani de functionare.

Prin urmare, observam ca dedurizatorul este conceput pentru a absoarbe impuritatile din apa, protejand atat sanatatea omului, cat si intreaga instalatie sanitara dintr-o cladire. Principiul de functionare este foarte simplu, iar pentru instalare va fi nevoie de un furtun cu un diametru de aproximativ 12 mm, colier pentru conectarea la conducta de evacuare si sare de tip pastila.

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *