Press "Enter" to skip to content

Care sunt diferențele între VPS și VPN?

VPS și VPN sunt două acronime foarte similare ca litere, dar foarte diferite din punct de vedere al sensului. VPS (Virtual Private Server) este o modalitate de găzduire, în timp ce VPN (Virtual Private Network) este un program/ o unealtă care te ajută să îți maschezi IP-ul, cu ajutorul altui IP din altă țară.

Ce este un VPS

Cu ajutorul unei aplicații, un server poate fi partiționat, practic, în mai multe VPS-uri, pentru a aloca un număr finit și prestabilit de resurse unui website. E o metodă bună de găzduire, dacă știi exact cât de multe resurse ai nevoie site-ul tău. Totuși, ce ai să faci atunci când traficul va crește și vei observa că site-ul începe să fie din ce în ce mai lent?

Ce este un server shared

Sunt mai mult metode de găzduire: server shared, dedicat și gazduire VPS. În cazul shared, resursele unui server sunt împărțite pentru mai mulți clienți, de unde fiecare website își ia cât de multe resurse are nevoie. Aceasta este cea mai ieftină metodă și e perfectă dacă ai un site de mici dimensiuni și cu un trafic moderat, de maximum câteva sute de vizitatori pe săptămână.

Ce este un server dedicat

Atunci când ajungi să ai mai mult de o mie de vizitatori pe săptămână, ar trebui să îți pui site-ul pe un server dedicat. Acesta va avea cele mai multe beneficii și tu vei fi în control în privința tuturor aspectelor.

Ce este un VPN

VPN-ul poate fi considerat ca un pod criptat care asigură o conexiune anonimă între două IP-uri, al tău și destinația. Adeseori, se poate alege țara cu care vrei să maschezi IP-ul tău, în funcție de performanțele aplicației.

Siguranță

Internetul este o platformă care leagă oamenii de pe toate colțurile planetei, dar tot timpul vor exista persoane vor încerca să intercepteze informații. În teorie, un VPN va proteja informația transmisă, datorită metodei de criptare a mesajului.

Poți urmări content din alte țări

Sunt website-uri care nu suportă vizitatori dintr-o țară anume, cum și Youtube-ul are video-uri ce nu pot fi văzute dacă nu ești din UK, de exemplu. Dar un VPN te poate ajuta în privința asta, deoarece el poate să îți atribuie un IP din orice țară dorești, astfel putând vizualiza content-ul respectiv.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.