Press "Enter" to skip to content

Când e bine să treci site-ul tău pe un server dedicat

Atunci când ai nevoie de un site pentru afacerea ta, primul lucru cu care te confrunți este ce tip de găzduire alegi. În ultimul timp, se vorbește tot mai mult despre importanța de a trece site-ul pe un server dedicat.  Cu ce se deosebe;te, totuși, găzduirea pe un server dedicat față de altele?

Tipuri de găzduire web

  • Găzduire web VPS – Site-ul tău este găzduit de către mai multe servere concomitent. Problema cea mai mare constă în faptul că informația de pe site-ul tău este repartizată aleatoriu. În momentul în care unul dintre aceste servere cade, unele porțiuni din site nu ar mai fi accesibile pentru vizitatori, asta ar putea afecta considerabil imaginea site-ului.
  • Găzduire web distribuită – Reprezintă cel mai comun tip de găzduire. Site-ul tău este găzduit pe un singur server, concomitent cu alte site-uri. Problema cu acest tip de găzduire constă în faptul că la un moment dat, din cauza numărului total de vizitatori pe toate site-urile prezente, s-ar putea ca serverul să cedeze. În plus, informația despre IP sau locație este publică, astfel site-ul poate fi mai sensibil la un atac cibernetic.
  • Găzduire web privată Serverele dedicate sunt echipamente software private care pot fi închiriate și care oferă un spațiu de stocare a informațiilor mai sigur și o viteza constantă a site-ului, indiferent de cantitatea de trafic. Atunci când site-ul este găzduit de un server dedicat poți fi sigur de faptul că site-ul are un IP privat, un spațiu de stocare nelimitat, iar pe serverul indicat este stocată doar informația site-ului tău. Dacă bugetul nu e o problemă și deții un site care chiar are nevoie de un server privat, e cea mai bună soluție posibilă.

Când e bine să treci site-ul tău pe un server dedicat?

Înainte de a trece site-ul pe un server privat este bine să te folosești de instrumentele de măsurare (precum Google Analytics) în care să vezi dacă într-adevăr ai nevoie de asta sau nu.  Astfel, este bine de concretizat câteva lucruri: dacă site-ul consumă multă memorie, dacă pe site există trafic mare, dacă e necesar mai mult spațiu de stocare.

Conform statisticilor, cel mai potrivit tip de site pentru un server dedicat sunt shop-urile online. În primul rând, pentru că traficul generat de un magazin online este considerabil mai mare decât traficul generat de un site obișnuit. De asemenea, un magazin online necesită un spațiu de stocare mai mare, iar informațiile lăsate de cumpărători (precum detaliile bancare) necesită o securitate sporită. Totuși s-ar putea sa existe și cazuri aparte, când un blog sau un site de prezentare ar avea nevoie de un server dedicat. În așa caz, un studiu detaliat este indispensabil.

Considerând aspectele de mai sus, primul lucru care fi dedus este că necesitatea unui server dedicat poate fi stabilită în funcție de indicatorii discutați. Nu te avânta spre un server dedicat doar pentru că așa se crede că e mai bine. Informează-te!

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *