Press "Enter" to skip to content

Becurile LED, o inventie veche pentru o lume moderna

Daca este sa privim in urma, povestea becurilor LED nu este chiar atat de noua. Trebuie sa ne intoarcem inapoi in timp aproximativ cu jumatate de secol cand cineva s-a intrebat daca nu ar putea sa puna la treaba fenomenul de electroluminiscenta descoperit la inceputul secolului XX. O dioda speciala care elibereaza energia excendentara a electronilor migratori sub forma de fotoni, LED-ul a evoluat greu.

Primul model de LED nu era capabil sa emita lumina in spectrul vizibil, acest stramos cu emisie infrarosie fiind folosit astazi in telecomenzi.

In anul 1962 a fost lansat primul LED capabil sa emita lumina rosie iar zece ani mai tarziu, a urmat LED-ul verde. In acele vremuri atat LED-urile verzi si rosii erau foarte costisitoare dar pretul lor a inceput sa scada la inceputul anilor ’70. Acesta este si momentul in care LED-urile au inceput sa fie incorporate in diferite sisteme de semnalizare care pana la momentul respectiv au folosit becuri incandescente. Astfel, ceasurile de alarma, echipamentele audio – video, panourile de comanda si multe altele au capatat LED-uri pentru a emite semnale luminoase.

Pentru ca LED-ul sa devina perfect pentru sisteme de iluminare, mai era necesar sa se adauge o putere mult mai mare, dar si o versiune albastra care sa completeze modelele rosii si verzi. Insa, pentru a face posibil acest lucru, a fost nevoie de 20 de ani pentru a i se gasi o rezolvare.

Primele LED-uri albastre au fost facute aproximativ in a doua jumatate a anilor ’70 insa, erau deosebit de scumpe si ineficiente. 20 de ani mai tarziu, cercetatorii japonezi au reusit sa creeze un LED albastru de mare putere, lucru care le-a adus si premiul Nobel. Acum aveau toate componentele necesare pentru a crea becuri LED capabile sa ofere un iluminat adecvat iar deceniul trecut a adus pe piata si primele modele.

Astazi aceste becuri LED sunt indispensabile din orice casa intrucat aduc cu sine o multime de avantaje.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.